Коремните мазнини са проблем в пост менопаузата

Периодът е свързан с повече сърдечни проблеми за жените, алармират учените

Здраве
17:22 - 01 Септември 2019
5076
Коремните мазнини са проблем в пост менопаузата

Коремните мазнини допринасят повече за поява на сърдечни болести, отколкото мазнините в целия организъм, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Авторите на изследването заключили, че над 47 процента от участничкиге над 55-годишна възраст с висок индекс на телесна маса са засегнати от коронарна болест на сърцето, като 55 процента от засегнатите са с голямо количество коремни мазнини.

"Това е важно, защото у възрастните жени менопаузата насочва разпределението на телесните мазнини към корема", заяви експертът Стефани Фобийн от клиниката Мейо в Рочестър, Минесота.

Получените резултати съответстват на онова, което знаем за вредния ефект от натрупването на коремни мазнини. Не всички мазнини имат един и същ ефект, но коремните са особено опасни, защото са свързани с риск от сърдечни болести, които са убиец номер 1 за жените.

Изследването обхванало близо 700 корейки на 55 и повече години, които се подложили ангиопластика в рамките на лечение на коронарна болест на сърцето. Само 41 процента от участничките, които били засегнати от коронарна болест на сърцето, нямали коремни мазнини.
Друго проучване показа, че коремните мазнини у жените в постменопауза могат да увеличат дори риска от смърт.

Резултатите от изследването са публикувани в Menopause.