Корнелия кърши китки пред пленума: Калоян ми е просто секретарка

У нас
13:56 - 13 Юни 2022
9479
Корнелия кърши китки пред пленума: Калоян ми е просто секретарка

На залп от въпроси за фигурата на бившия лидер на Младежкото СДС и настоящ началник на кабинета й Калоян Методиев е била подложена шефката на БСП Корнелия Нинова на вчерашното заседание на пленума, научи Lupa.bg. 

Докато е течала дискусията за бъдещето на Столетницата заради отлива на доверие от управляващата коалиция, в която и тя участва, Нинова се е наложило да посрещне и питания за дясната си ръка след серията "кървави" писма, изобличаващи го като "сив кардинал", пратени в последните седмици до Националния съвет от Йордан Татарски.

Татарски бе един от най-лоялните на вицепремиерката и икономически министър червени членове и бе главен секретар на ведомството, докато тя не го изхвърли с шут преди месец. Оттогава той не спира да громи Методиев, като твърди, че е поел пряко управлението на експорта на оръжия - теза, потвърдена и от бившия шеф на 'Кинтекс" Александър Михайлов заради спора изнася ли България боеприпаси и техника за Украйна, или не. 

Вчера на пленума първи въпроса за Калоян Методиев повдигнал вечният опозиционер на ръководството Костадин Паскалев, последван от още няколко социалисти. На питанията обаче Нинова кършела ръце и единственият отговор, който дала, бил: 

"Калоян Методиев е отговорен единствено за организирането на програмата ми като министър", разкриха нашите източници.

Сравнението на соцлидерката с длъжностната характеристика на позицията "секретарка" е озадачило мнозина, на фона на съобщенията, че началникът на кабинета й е станал член на Междуведомствената комисия за контрол на износа. Заради това един от членовете на пленума е изригнал: "На Калоян Методиев трябва да му бъде намерено друго място, извън това министерство и членството му в междуведомствената комисия за износ на оръжие“.

А пред киносалона на "Позитано" 20 дори се чули подмятания, че Методиев бил с нарисуван от шефката си профил, досущ като този на покойния секретар на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган Ахмед Емин, който се самоуби през 2008 г. 

Иначе най-острите реплики срещу начина, по който Корнелия Нинова ръководи партията, откакто е част от изпълнителната власт, се чули не от кого да е, а от бившия шеф на столичното БСП и екс енергиен министър Румен Овчаров.

Дългия инкасатор повторил мнението си от миналата година, че с настоящите политици на ключови места в левицата резултатът й на потенциални предсрочни избори би бил катастрофален. Подобно мнение, включително с искане за незабавна оставка, е изразил и кандидатът за лидер на БСП и опозиционер на Нинова Боян Балев. 

Интересен феномен се появил на заседанието на червените - никой, включително от Изпълнителното бюро, не посмял да оспори съждението, изразено от членовете на Националния съвет, че е необходимо свикването на заседание на Конгреса и смяната на настоящето ръководство. 

А Весела Лечева е отсякла с голямата секира: 

"Доверието в правителството и конкретно към Кирил Петков рязко спада, а първото нещо, което са направили представители на БСП е да се асоциират с него. Крепим кабинет заради постовете на няколко души".