Корнелия надъхва БСП от Бузлуджа: С градската десница направихме много

Политика
09:48 - 30 Юли 2022
4824
Корнелия надъхва БСП от Бузлуджа: С градската десница направихме много

От Бузлуджа тръгваме на избори с приоритет – грижа за хората, доходите, борба с бедността и неравенствата. Така лидерката на левицата Корнелия Нинова се обърна към последователите си във фейсбук в деня на традиционния събор - своеобразен старт на предизборната кампания. 

В подробен отчет какво е направила БСП по време на осемте месеца във властта заедно с ПП, ДБ и ИТН, Нинова заявява и че в момент, в който всеки лев е ценен за България, за да си помогнем на народа и на икономиката, е изключително неразумно да се договарят пари за нови 8 самолета F-16, при положение, че още не сме получили и старите. 

"Истерията в последните дни за връщането на мандата е абсолютно изкуствено създадена. Миналата година държахме мандата 11 дни и всички ни молеха да го държим още, за да приемат необходимите закони. Тази година го върнахме на 10-ия ден. Тоест Българската социалистическа партия не е нарушила Конституцията и на милиметър", повори тя думите си и от петък вечер в "Панорама" по БНТ. 

Нинова смята, че армията има нужда от модернизация, но трябва да имаме приоритети. „Идва зима, а нямаме достатъчно доставки на енергия. Европа ни призовава да ограничаваме потреблението. Това изисква решения и лидерство. Сега не му е времето за милиардни разходи за превъоръжаване. Нашата позиция е ясна, ние сме чисти и открити пред българския народ“, обоснова се вицепремиерът.

България не трябва да се моли на “Газпром“, но трябва да възстанови разговорите, добави още Нинова. 

И коментира напрежението между "Позитано" 20 и "Дондуков" 2:

"Никога не сме нападали първи президента. Но сме изненадани, от това, което прави президентската институция. Президентът поведе протеста между модела на ГЕРБ и ДПС. Той създаде “Продължаваме промяната“ и ги изтласка към властта. Негови са думите “Ако имаше повече министри като Кирил Петков, България щеше да е различна държава“, негови са думите “Гласувайте за новите партии“. И още на първия месец след като създадохме правителство за смяна на онзи модел, започна канонада от критики.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза “Нямате 100 дни“, каза “Социалната ви политика е провал“, при положение, че всички признаваха, че това е най-социалният бюджет. Нито ден спокойствие не дадоха на правителството в изключително тежките месеци, в които се борихме да спасяваме България и хората. И така до последния ден, когато вчера си позволи да каже: “Вие оставате държавата в хаос“ и нито една дума за онези, които предизвикаха хаоса, които се уплашиха от промяната и свалиха правителството. Нито една дума за този модел, срещу който той изправи юмрука си.

Затова чисто и открито вчера заявих позиция – никой няма да скача върху гърба на БСП".

А за колорит изтъква накрая съвместните действия с ДБ: Заедно с градската десница въведохме безплатни детски градини, увеличихме майчинството от 370 на 710 лв., осигурихме безплатни ясли, увеличение на пенсиите, на заплатите на работниците, ваучерите за храна. Отпуснахме стипендии на бедни деца, на надарени деца. Помогнахме на общините и спасихме бизнеса. Въведохме мораториум на тока през зимата, за да не е толкова скъпо. По това съдете какво сме свършили в правителството".