Корнелия Нинова: И депутати от ГЕРБ не щат нова конституция

У нас
09:45 - 02 Септември 2020
4970
Корнелия Нинова: И депутати от ГЕРБ не щат нова конституция

Председателката на БСП Корнелия Нинова обяви сензационно, че е научила и за депутати от ГЕРБ, които не били съгласни с предложения от управляващата партия проект за нова конституция. В декларация за откриването на новия парламентарен сезон червената лидерка заяви, че единствената работа на този парламент била да въведе машинното гласуване.

"България се намира в тежка криза. Вече 2 месеца хиляди протестират на улицата с искане за промяна. До тук се стигна в резултат на 10-годишното корумпирано, задкулисно и некомпетентно управление на Борисов", каза тя.

Според нея Борисов не предлага промяна в Конституцията, защото това било подмяна за печелене на време, но и нещо много по-лошо - посегателство върху устоите на държавността. 

Според Нинова той иска да заличи и правовите норми и предупреди, че ГЕРБ хвърля страната и в конституционна криза. "Политическата криза остава, протестът се увеличава. Няма формация, която да подкрепя безусловно тази промяна в конституцията. Коалиционните партньори на ГЕРБ извиват ръцете на управляващите срещу подписи. Дори чух, че и депутати от ГЕРБ няма да подкрепят проекта", разкри лидерката на левицата.

Нинова е убедена, че ГЕРБ не могат да съберат 120 подписа за проекта, а камо ли 160 за свикване на ВНС. Тя заяви, че БСП била гарант за ред, за социална и правова държава. "Въпреки всички спекулации, няма да осигурим нито един подпис от необходимите 120, за да стане факт подмяната. Няма да ви позволим заради личните си интереси да посегнете на държавността. Нашият приоритет е един единствен - машинно гласуване", каза още тя. 

Шефката на БСП заяви, че дублажът с хартиени бюлетини и машинното гласуване, решен вчера на първо четене на правната комисия, бил недопустим. "За нас този парламент има само една задача - машинно гласуване и разпускане. Всеки ден оставането на власт на това правителство задълбочава кризата", настоя тя. Нинова обяви още, че БСП по никакъв начин няма да участва в т.нар. рулетка за съставяне на нов кабинет след оставка на настоящия и няма да приеме мандат за съставяне на правителство. "Стъпките са 3 - машинно гласуване, разпускане на НС и честни избори", напомни тя.

След нея лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки намекна, че лидерката на БСП била "на определени вещества", а депутатът от БСП Иван Ченчев поиска зам.-шефът на НС да бъде порицан за това си изказване.