Корнелия се отрече от Станката

Червените гневни на кмета на Перник Станислав Владимиров заради закриване на културни институции

Актуални новини
21:05 - 18 Декември 2020
7472
Корнелия се отрече от Станката

Изпълнителното бюро на БСП се разграничи от решението на кмета на Перник Станислав Владимиров, избран с подкрепата на червените, за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър. Това съобщиха от "Позитано" 20.

"Културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш може да се окаже бавна и тежка задача, отнема години, да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден", посочват в позицията си ИБ на БСП.

"Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история. ИБ на НС на БСП определя като недопустимо публично заявеното обидно отношение на кмета на Перник спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители", посочват още ИБ на БСП.

Позицията е приета след множество реакции на културни дейци от цялата страна. Позицията е приета на 18 декември 2020 г. от ИБ на БСП единодушно.

Преди два дни кметът на Перник Станислав Владимиров, наричан Станката, предизвика гнева на творците, с думите си, че ще съкрати художествени колективи и състави, чиито заплати идват от общината. Около 1 млн. лв. са средствата, предназначени за културните институции и за Младежкия дом в бюджета на общината. Според кмета Станислав Владимиров сега те отивали основно за заплати без отсреща да има реален продукт.

„Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т.н. Не е нормално четири години да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, то това си е за Прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената , ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може ще съдейства и ще помага”, заяви пернишкият кмет.

Предлаганите от Владимиров промени засягат основно Общинския драматичен театър „Боян Дановски”, както и трите щатни оркестъра към Двореца на културата.