Коронавирус, атентати и спрени реформи: Една необичайна 2020 г. за Еманюел Макрон

Коментар
13:01 - 21 Декември 2020
2727
Коронавирус, атентати и спрени реформи: Една необичайна 2020 г. за Еманюел Макрон

* Пиер Донадьо от Франс прес 

Еманюел Макрон бе обещал една 2020 г. на реформи във Франция, но епидемията от КОВИД-19 обърка дневния му ред, а поредица от атентати го принудиха да се съсредоточи върху проблемите на реда и сигурността по-малко от 18 месеца преди президентските избори.

Френският президент искаше да се справи с проблемите през 2020 г. в движение, твърдо решен по-конкретно да "завърши" реформата на пенсионната система, оспорвана от улицата цяла година. Той приключва тази година в самоизолация след положителен тест за КОВИД-19. През тази "странна" според собственото му признание година амбициите му за реформи бяха спрени от пандемията, която отне живота на близо 60 000 души във Франция. 

Карантините от пролетта и есента натежа на икономиката, задължавайки президента да наруши либералните си навици и да възприеме интервенционистка политика на свръхразходи..

"Той не можеше да постъпи другояче. Живеем в страна, която очаква много от държавата и това се засили от кризата. Всички теми на преразпределението и суверенитета в момента се налагат като доминиращи в общественото мнение", смята политическата анализаторка, свързана с фондация "Жан Жорес", Клое Моран.

СИГУРНОСТ

Принуден да поеме ролята на "главнокомандващ" във войната срещу епидемията, Еманюел Макрон умножи тържествените речи, но не можа да избегне някои гафове - за недостига на маски или провеждането на първия тур на местните избори по време на първата вълна.

Но въпреки непопулярните решения, като затварянето на много търговски обекти, той успя да ограничи пораженията върху своята популярност, която се стабилизира около 40 процента одобрение.

"Относно управлението на КОВИД, хората смятат като цяло, че справянето не е добро, но че и в другите страни не е по-добро. Това не е нито подкрепа, нито отхвърляне", обяснява за АФП Клое Моран.

"Неговата сила е в темата за сигурността", допълва тя. Тема, скъпа на сърцето за десния електорат, с която Макрон се зае през 2020 г.

В разгара на лятото, между две вълни на КОВИД, президентът смени правителството и потвърди завоя надясно, по-конкретно с назначаването на Жералд Дарманен, фигура от десния лагер, за министър на вътрешните работи. Последваха конкретни действия в областта на реда и сигурността, през есента, особено след вълната от ислямистки атентати.

Два законопроекта олицетворяват това внимание към сигурността.

Първият - за религиозния сепаратизъм - който позволява разпускане на сдружения заради спорни връзки с ислямския екстремизъм, доведе до обвинения от част от левицата, че стигматизира мюсюлманите.

Вторият - за глобалната сигурност - който предвижда наказания за "злонамерено" използване на изображения на служители на реда, беше подложен на критика в англосаксонския свят и ООН.

"Не мога да позволя да се говори, че се намаляват свободите във Франция", защити се държавният глава, изправен пред протести.

ЕВРОПЕЙСКИ УСПЕХ

"Във вътрешен план има завой надясно, но той остана либерал и проевропееец", отбелязва Софи Порншлегел, анализатор в мозъчния тръст Център за европейска политика в Брюксел.

Именно на европейската сцена Еманюел Макрон може да види "слънчев лъч" в тази мрачна година. Заедно с Ангела Меркел той е един от главните архитекти на мащабния план за възстановяване след пандемията от КОВИД-19 на стойност 750 млрд евро, като по-конкретно успя да убеди "пестеливите" страни.

"Планът беше деблокиран. Това е истински европейски момент и победа, която трябва да му се признае", казва Тара Варма, директор на парижкия клон на Европейския съвет за международни отношения.

Извън границите на ЕС резултатите са по-скромни: намесата му в в Ливан, който посети след експлозията на пристанището в Бейрут през август, не създаде планирания политически електрошок и Макрон влезе в открит конфликт с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финалният спринт за 43-годишния Макрон във всички случаи предстои - по-малко от 18 месеца преди президентските избори. Дали ще се кандидатира? Макар че никой всъщност не се съмнява, официално той оставя въпроса да тъне в мистерия.

"Може би ще трябва да направя някои неща през последната година, които обстоятелствата изискват и които ще направят невъзможно да съм кандидат", заяви той в началото на декември.