Коронавирусът събира здравните министри от ЕС на спешна среща в Брюксел

Заразените в световен мащаб са над 31 400 души, смъртните случаи — над 630

Новини
08:58 - 07 Февруари 2020
2064
Коронавирусът събира здравните министри от ЕС на спешна среща в Брюксел

Днес в Брюксел ще се проведат спешни консултации между здравните министри на страните-членки на Евросъюза по повод разпространението на коронавирусът, информира “Сега”.

В четвъртък нови случаи на заболяването бяха потвърдени във Великобритания, Германия и Италия, като общият им брой за Европа е над 30. Говорител на италианското министерство на здравеопазването оповести снощи, че италиански гражданин е дал положителна проба за коронавирус. Tова е третият потвърден случай в страната. Мъжът е бил един от 56 души, репатрирани миналата седмица от китайския град Ухан - епицентър на разпространението на заболяването. 

По последни данни от Китай смъртните случаи заради заболяването вече са над 630. Заразените в световен мащаб са над 31 400 души.

Американският президент Доналд Тръмп е изразил увереност, че Китай може да се справи с разпространението на коронавируса  в телефонен разговор с колегата си Си Дзинпин. Двамата са се съгласили страните им да продължат сътрудничеството по проблема.

Лекарят в Китай, който първи опита да предупреди други лекари за новия коронавирус, е починал в Ухан, след като се е заразил от него, съобщиха китайски медии. Ли Уънлян, офталмолог и един от осмината изобличители, опитали да предупредят други медици за коронавируса, но порицан от местната полиция за разпространение на слухове. Ли е бил призован от полицията, когато опитал да говори за вируса в страната. След като заразените станали стотици, а много бързо и хиляди, миналия месец, китайските власти предупредиха местните управници да не крият нищо, свързано с непознатия досега коронавирус, а лекарят е получил извинение.

Първото му съобщение за опасната зараза е от 30 декември, в група за медици в приложението "Уичат" с предупреждение, че е добре да се носи предпазно облекло, за да се избегне заразяване. Диагностициран е с коронавирус едва на 30 януари, но в мрежата "Уейбо" описва как на 10 януари започва да кашля, ден по-късно вдига температура, а след още два дни е приет в болница.