Короядът захапа Канада

По данни от 2017-а у нас около 1 млн. дка гори са засегнати от насекомото и от фитопатогенни гъби

Свят
00:44 - 09 Юли 2019
3473
Короядът захапа Канада

Убиецът на горите - върховият корояд, е започнал да мигрира на север заради затоплянето, установиха канадски и американски учени и еколози. Въпрос на време е това да се забележи и при нас. Огромни територии са засегнати от корояди и няма спиране, пише „Монитор”.

Очакванията са всички гори в Северна Америка да бъдат засегнати. Това съобщи Александър Дунчев от Югозападното държавно предприятие по време на семинар, посветен на горите и климатичните промени, с домакин ЮЗДП.

Еколозите проследяват как в Канада короядите се изместват в по-студени ширини. При миграцията си започват да атакуват борови и смърчови лесове. Те обаче са загубили или никога не са притежавали способността да се защитят от короядите, като ги облеят със смола.  А това означава, че короядът много лесно ги унищожава, разказа Дунчев.

Заради климатичните промени американците са започнали да изследват как ще се промени горско-дървесната растителност в различните пояси. Такива проучвания имат САЩ, Германия, Швейцария. България също вече има свое изследване, направено само за територията на Югозападното държавно предприятие.

По данни от 2017-а година у нас около 1 млн. дка гори са засегнати от корояд и фитопатогенни гъби. В България има 17 млн. декара гори, но повече от милион вече са нападнати от опасното насекомо, алармира преди време проф. Георги Цанков, който е един от най-опитните учени в областта на лесозащитата.

Короядът атакува дърветата и прекъсва хранителната им тъкан. Така бръмбарът убива растението и бързо преминава към следващото. Според експерти заразените петна се разширяват с метър на ден, а единственият начин процесът да се спре, е санитарна сеч. Експерти-лесовъди предупреждават, че „болната“ дървесина в България може се обезцени и срине до 1 лев за кубически метър, при положение, че цената е от 100 до над 200 лева за кубик.