Кошмар във Варна: Белодробна болница е без ток, болните пуснати вкъщи

Куриози
13:03 - 15 Декември 2022
3155
Кошмар във Варна: Белодробна болница е без ток, болните пуснати вкъщи

13 пациенти с туберкулоза, настанени във варненската Белодробна болница, бяха пуснати да си ходят у дома, въпреки че повечето са заразни. Причината е, че токът в стационара бе спрян от Енерго-Про заради натрупан дълг от 92 000 лв. От седмица захранването се спираше предупредително по няколко часа в диспансера и в болницата, но заради липсата на гаранции за разсрочено плащане днес доставчикът окончателно дръпна шалтера.

„Не разполагаме с агрегат за аварийно захранване. В тези студени дни не мога да оставя болните да лежат в ледени стаи. Не  допусках, че може да се стигне до такъв абсурд“, коментира пред „Труд news” управителят на болницата доц. Христо Ганчев. Той посочи, че освен риска да сеят зараза, пациентите ще бъдат лишени от адекватно лечение, което продължава над 2 г. и трябва да бъде контролирано.

На практика цялата дейност на болницата и диспансера, които обслужват Североизтока, е прекратена. Персоналът от 30 души в понеделник излиза на протест и ще блокира пътя край Варненското езеро, където се намира стационара. Медиците не са получавали заплати 10 месеца, а общият дълг на здравното заведение към тях, НАП и доставчици надхвърля 700 000 лв.

Болницата е общинска, но единственото й финансиране идва от субсидията за лечение на пациенти с туберкулоза. Доскоро тя бе двойно по-ниска от реалния разход за леглоден.

Увеличението й до 90 лв. също вече е изядено от инфлацията и ръста в цените на горивата и тока. Дълговата спирала в лечебницата датира от над 10 г. До момента до крайни мерки не се стигаше, тъй като ежегодно местният парламент гласуваше аварийно покриване на сметките и заплатите на медиците от бюджета на Варна.

Платената сума за периода е 3,5 млн. лв. След серия преписки с МЗ сега съветниците решиха, че здравното заведение трябва да премине към някоя от големите болници в областта. Решение за това обаче още не е взето.

"Подобни прецеденти ще има, докато болниците са търговски дружества. Навремето ни учеха, че здравето няма цена и не е стока, но гениалният икономист Иван Костов го направи такава с проведената от него реформа", посочи първопричината за колапса доц. Ганчев.