Космическата сонда „Вояджър 1“ изгуби връзка със Земята

Той анализира неизследвана космическа територия във външните части на Слънчевата система

Новини
14:52 - 14 Декември 2023
1422
Космическата сонда „Вояджър 1“ изгуби връзка със Земята

Космическият апарат "Вояджър 1" на НАСА е получил компютърна неизправност, която е довела до срив в комуникацията между 46-годишната сонда и екипа на Земята, предаде CNN.

В момента инженерите се опитват да разрешат проблема. 

"Вояджър 1" е най-отдалеченият космически апарат от Земята на около 15 милиарда мили (24 милиарда километра), докато неговият близнак "Вояджър 2" е изминал повече от 12 милиарда мили (20 милиарда километра) от нашата планета. Той анализира неизследвана космическа територия във външните части на Слънчевата система.

И двата апарата се намират в междузвездното пространство и са единствените космически апарати, които някога са работили извън хелиосферата - регион от магнитни полета и частици на Слънцето, който се простира далеч отвъд орбитата на Плутон.

Първоначално проектирани да работят пет години, сондите "Вояджър" са двата най-дълго работещи космически апарата в историята. Изключително дългият им живот означава, че са предоставили допълнителни сведения за нашата Слънчева система и отвъд нея. Преди десетилетия постигнаха предварителните си цели да прелетят покрай Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.