Косово ще арестува Вучич, ако влезе без разрешение

Балкани
16:56 - 20 Септември 2023
1882
Косово ще арестува Вучич, ако влезе без разрешение

Александър Вучич може да получи разрешение от министър-председателя, ако не, ще трябва да се оправя с мен. Това заяви министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла по повод заявката на сръбския президент, че съвсем скоро ще посети Грачаница.

Запитан дали това означава, че Вучич ще бъде задържан, ако влезе в страната, Свечла отвърна, че "всеки, който влезе на територията на Косово без разрешение, ще бъде арестуван, включително президентът на Сърбия".

"Ако той изпрати молба, решението ще бъде на премиера дали да му позволи, или не. А без разрешение е известно кои институции се занимават с това. Как си представяте, че някой - чужд гражданин - може да влиза в Република Косово без разрешението на косовските институции?", запита риторично Свечла и допълни, че ако не беше така, то това би доказало "несъществуването на Косово като държава".

"Резултатът е, че просто нямаш държава, ако ръководителят на друга държава влезе на твоя територия без разрешение", обобщи Свечла. Той обаче отбеляза, че не вярва, че "Вучич е толкова луд, че да дойде в Косово без разрешение".

Заплахите, отправени от министъра на вътрешните работи в Прищина Джелал Свечла, че президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде арестуван, ако, както съобщават медиите в Прищина, се опита да дойде в Косово без разрешението на Прищина, не могат да попречат на Вучич да помага на сръбския народ в Косово, изтъкна на свой ред директорът на сръбската Служба за Косово и Метохия Петър Петкович.

"Неслучайно тази заплаха беше изречена в деня, когато президентът Вучич ще изнесе историческа реч пред Общото събрание на ООН и ще посочи проблемите на сръбския народ в Косово и Метохия, и никакви заплахи от Прищина не могат да попречат на това. Ето защо е по-добре Свечла и Албин Курти да слушат внимателно тази реч и да си вземат бележки, вместо да се увличат с безсмислени заплахи", посочи той.

Директорът на Службата за Косово и Метохия оцени, че Курти е "нервен след дипломатическия шамар, който получи в Брюксел" и че това си е проличало най-добре, като е "наредил на своя бандит Джелал Свечла да заплаши сръбския президент Александър Вучич с арест".

"Когато не може да надиграе или победи Вучич на нито едно поле, той се опитва да се справи с него чрез омраза и заплахи, защото Прищина и Курти познават само омразата и насилието", подчерта Петкович.