Вучич отказва санкции за Русия въпреки натиска на Запада

Балкани
11:12 - 20 Септември 2023
1913
Вучич отказва санкции за Русия въпреки натиска на Запада

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "Сърбия все още няма да наложи санкции срещу Русия" и че очаква натиск, когато става въпрос за позицията на Сърбия по този въпрос, съобщи "N1".

"Първо ще ни изнесат лекции еврочиновници. Ще ги изслушам внимателно и ще кажа - хубаво е, че ми изнесохте лекция, но аз ръководя Сърбия като президент. Докато е така и докато смятаме, че можем да издържим на тези лекции, ние ще водим тази политика. Когато осъзная, че не можем повече, няма да го правим повече. Знаем как се справихме със санкциите, защо да участваме в това?", каза Вучич пред репортери в Ню Йорк.

Той посочи, че президентът на Съединените щати Джо Байдън е изброил "териториалната цялост на първо място, а след това суверенитета и човешки права" като най-големите ценности на човечеството, "многократно позовавайки се на устава на ООН".

"В моето изказване ще се опитам да напомня на всички, че това не е така, когато става дума за Сърбия. Ще им припомня кога ни бомбардираха 1999 г. и как не спазват разпоредбите на ООН и резолюция 1244", добави сръбският президент.

Що се отнася до срещата с китайския вицепрезидент, Вучич подчерта, че очаква подписването на споразумение за свободна търговия, което "ще издигне отношенията на ново ниво".