Кости и спринцовки се въргалят по детските площадки в София

Майки заливат със сигнали за нередности институциите

Актуални новини
14:03 - 13 Април 2019
2564
Кости и спринцовки се въргалят по детските площадки в София

Банки с кръв, спринцовки и всякакви медицински и биологични отпадъци заливат редовно детските площадки. Десетки сигнали са подадени до различни институции в София. Само в оперативния център на Столичния инспекторат са постъпили 81 сигнала за последната година. Те са били основно категоризирани като „мръсни детски площадки“, но инспекторите на място са установили страховити неща, обясниха от инспектората.

Отговорността за поддържането е на районните кметства, но те са длъжни да проверяват както фирмите, които ги почистват, така и самите площадки. За наложени санкции не става ясно, но пък за сметка на това 90 къта за деца са били обезопасени с кашпи за изминалата година. Причината е, че освен боклуци, много столичани паркирали непосредствено до катерушките. Така освен че замърсявали, те създавали опасност и за децата с колите си. При потегляне на заден ход дори се стигнало до няколко инцидента с бутнати хлапета, които за щастие се разминали без сериозни наранявания.

В различни интернет платформи също ежедневно постъпват сигнали за опасни и мръсни детски площадки. Така например на сайта grajdanite.bg може да се види оплакване от майка, която е качила снимка на площадка на улица „Русаля“ в столичния квартал „Изгрев“. Жената обяснява, че катерушките са мръсни, издраскани и опасни за децата. Тя получава отговор от общината, откъдето я уверяват, че „във връзка с подаденият сигнал и извършена проверка на място и по документи, посочената детска площадка е реновирана, съобразно на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

Други жители на София пък се оплакват, че освен банки с кръв и спринцовки, са намирали в близост до детските катерушки дори кости, за които не е ясно дали са човешки или животински.

„В подобни случаи сигнализираме МВР. Те прибират останките и ги подлагат на анализ. В повечето случаи се оказва, че се касае за животински останки, което е не по-малко опасно и неприятно. Много хора решават, че най-удачното място да изхвърлят старата си манджа или починалия си домашен любимец е именно детската площадка“, обясняват инспектори, цитирани от в. „Монитор“.

София е заделила около 5 млн. лева за възстановяването и изграждането на нови площадки. Само за тази година е предвидено 9 такива да се появяват в едни от най-големите паркове в столицата. Те са под опеката на дирекция „Зелена система“. Нови катерушки ще има в градина „Кюлуците“, в парка в „Дружба“, в парка „Заимов“, пред Двореца на децата, Северния, Западния и Южния парк II.