Костов призна: Да, взимах пари от Цветан Василев!

С 25-те хиляди лева месечно от КТБ Командира финансирал "лабораторията" си

Икономика
01:03 - 29 Март 2019
2954
Костов призна: Да, взимах пари от Цветан Василев!

Иван Костов призна, че е получавал пари от скандалния банкер Цветан Василев, който от 4 години се укрива в Белград. В началото на седмицата, по време на съдебното дело, което тече за източването на КТБ, бившата дясна ръка на банкера-беглец Бисер Лазов сензационно оповести, че Командира е получавал всеки месец парични траншове от банката. Според него става дума за около 25 000 лева на месец, които надлежно са превеждани на фирма, управлявана от дъщерята на Костов – Мина.

Три дни след скандалните разкрития Иван Костов даде интервю в своя защита. С него обаче бившия премиер на практика потвърждава изнесените от свидетеля Лазов факти. Командира всъщност си признава, че е вземал пари от КТБ, при това не за наем на имот, както твърди Лазов а за „бизнес мониторинг на дейностите на Цветан Василев“.

Според твърденията на Костов той бил „основен участник на договор за анализ, оценка и мониторинг на рискове за неговия бизнес, като стойността на този договор не се различава от обичайната на пазара“. Освен това със спечелените пари станало възможно „създаването и развитието на експертния потенциал на Лабораторията за управление на рискове“, казва още Иван Костов.

В своя защита Иван Костов добавя, че в периода, в който е получавал ежемесечни траншове от Цветан Василев, не е заемал никакви политически позиции, така че не можело да се говори за търговия с влияние.