Костя търси помощ от Корнелия за ТЕЦ-овете

Политика
10:15 - 23 Ноември 2022
2206
Костя търси помощ от Корнелия за ТЕЦ-овете

След поредицата срещи, с които "Възраждане" се опитаха да убедят останалите парламентарни сили за корекции в Плана за възстановяване, с които да се предотврати затварянето на въглищните централи, Костадин Костадинов се опита да намери съгласие и от БСП.

В декларация от парламентарната трибуна Костя Копейкин припомни, че ГЕРБ вече са дали някакво съгласие, но не разбира "позицията на БСП, макар във всяка предизборна кампания да обещават запазване на Марица Изток, пише 24 часа.

Може би подкрепата им е ключова за спасението на тецовете", намекна той за нуждата от повече гласове, с които да минат корекциите. Гневът на миньорите няма да се хареса на никого в тази зала, предупреди Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" атакува партиите, че най-належащите им проблеми са "ликвидиране на националната ни валута и изпращане на оръжие за Украйна като подарък".

Нямаме ангажименти към чужди посолства, затова енергийната ни независимост е основен приоритет, настоя той. И напомни искането на "Възраждане" за корекции в Плана за възстановяване, който премахвал енергийната ни независимост през затварянето на въглищните централи.

"Закриването на Марица Изток или първите стъпки в тази насока, би било тежко престъпление, смъртна присъда за енергетиката и енергийно убийство не само за икономиката в Стагозароско", настоя той.

Според него в определени моменти ТЕЦ-овете произвеждат повече от 50% от употребяваната в България ел енергия. "Последиците от затварянето ще са в пъти по-тежки от COVID.

Икономиката ни ще бъде поставена на колене, а на Терминал 1 ще има още опашки от заминаващи. Искат да закрият мощностни, еквивалентни на 4 аец реактора", изреди Костадинов. Парламентът може да спре безумието от Плана, слагайки край на поредица от предателски решения, добави още той.

Костадинов не пропусна да се включи и в споровете около изборния кодекс. "Някои от представителите на евроатлантическата тълпа организират абсурдни протести, че тук не било Москва. Тук не е Москва, Лондон и Мадрид", настоя той. "Възраждане" са за машинното гласуване и продължаваме да го подкрепят, но си задават въпроси "за яростта, с която ПП и ДБ бранят сегашните машини".

Снимка: Агнес Методиева, Lupa.bg