Ковачева се застъпи за домакинствата на парно

Новини
21:09 - 27 Февруари 2023
2899
Ковачева се застъпи за домакинствата на парно

Писмо с препоръка за финансова покрепа на домакинствата, които ползват услугите на топлофикациите, изпрати Диана Ковачева до служебния министър на енергетиката.

Тя настоява хората да получат финансова подкрепа от фондовете на ЕС.

Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода, съобщи БНР.

Диана Ковачева посочва, че става въпрос за около два милиона устройства, а повече от 90% от тях са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка.

Преоборудването вече е в ход, като по данни на търговци за дялово разпределение най-много устройства предстои да бъдат заменени през 2024 година, предаде днес.бг.

Затова омбудсманът предлага да се изработи мярка за финансова подкрепа за битовите клиенти на топлофикациите в сградите етажна собственост.

„Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , посочва Диана Ковачева.