Ковачевски: Няма да отлагаме конституционните промени

ЕС
16:16 - 29 Март 2023
1645
Ковачевски: Няма да отлагаме конституционните промени

Няма да има отлагане на конституционните промени, заяви министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, предаде „Локално”. Припомняме, че след вдигане на така нареченото вето, за да започнат преговорите за ЕС, би трябвало Северна Македония да включи българите в своята Конституция.

„Със сформирането на експертната група и тяхната работа ще започне процесът, който след това ще влезе в предвидени от закона процедури”, заяви Ковачевски.

Премиерът на югозападната ни съседка смята, че решението за продължаване на европейския път на страната няма да бъде заложник на личната кариера на човек в държавата, който е „готов за личното си кресло да рискува да прекъсне процеса”.

Вероятно Ковачевски визира лидера на опозицията в Северна Македония Християн Мицкоски, който многократно се противопоставя на конституционните промени, както и на европейското бъдеще на страната. 

„Това означава пълноправно членство в ЕС и редица инвестиции за страната. Нашите граждани искат да живеят в ЕС, но тук, в собствената си страна, а не да ходят в чужбина”, продължи още Ковачевски.