Ковачевски: Българските власти да приемат "македонското малцинство"

Има индивидуално право на самоопределяне, припомни премиерът на СМ

Новини
16:30 - 24 Март 2023
1288
Ковачевски: Българските власти да приемат "македонското малцинство"

"Българските власти трябва да зачитат решенията на Съда по правата на човека в Страсбург относно регистрацията на партии и организации на македонците в страната, в съответствие с европейските правни норми за защита на правата на малцинствата и на гражданите, които се самоопределят като македонци." Това е коментирал днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, предаде "Македония денес".

Отговаряйки на журналистически въпроси той каза, че това, което се случва в Македония, трябва да се случи в България. "Македонци има в почти всички страни по света. Както има македонци в САЩ, Германия, така има македонци в България, Гърция... Хора, които се самоопределят като македонци, заслужават всички права да изразят желанията си за самоопределение. Призовавам българските власти да действат по съответния начин, защото страната е член на ЕС, и да зачитат всички права на всеки индивид, който се определя по различен начин", допълва Ковачевски.

На журналистически въпрос дали ще поиска признаване на македонско малцинство в България той каза, че съществуват два конституционни регламента  за малцинствените права. "Единият е, че индивидуалното право на самоопределяне се прилага като колективно. Такава конституция имаме ние например, така е и в  Хърватска. Там освен хървати има и 24 части от други народи, които са част от конституцията. Има държави, където индивидуалното право на самоопределяне си остава индивидуално. Такава конституция имат България, Франция. Там съществува индивидуално право на самоопределяне", разясни премиерът. 

Допълни, че "много внимателно" казва, че имало граждани в България, които се  самоопределят като македонци и трябва да им бъде дадена възможност да отстояват правата си .

„Първо, има политици в България, има политици навсякъде, които искат да ги нарушат междусъседските отношения и между държавите в по-широкия регион. Има единици пропагандисти, които работят за интересите за трети страни и не искат да видят този регион интегриран в ЕС. Смятам, че трябва да имаме институционални отношения на най-високо ниво с нашите съседи, както имаме например със Сърбия, Албания, и с другите трябва да е на такова високо ниво", допълва премиерът.