Ковид-19 удари съня ни

Актуални новини
11:01 - 19 Март 2021
3995
Ковид-19 удари съня ни

Пандемията промени ритъма на живот на милиарди хора и предизвика проблеми със съня, отбелязват специалистите в днешния Световен ден на съня.

“Върху здравните специалисти пандемията повлия със сигурност върху съня. Има проведени за последната една година над 79 проучвания за качеството на съня при здравните специалисти. Имаме наблюдения и върху нормалната популация от пациенти. Имаме много сериозно обостряне на оплакванията от безсъние, както и при пациентите с хронична инсомния нещата са по-зле", каза пред БНР д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите със съня.

С около 30% са се увеличили оплакванията от безсъние при общата популация от пациенти в работоспособна възраст, отбеляза той.

"Основно се коментират тревожността, както и промененият начин на живот. Хората, когато работят, имат един изграден сънен график. В последната година много специалисти се прехвърлиха на дистанционен начин на работа, работа от вкъщи, което променя ритуалите, които един човек си е създал. Когато леглото е на два метра от теб, всяка лека умора може да бъде тълкувана като почивка или сън, което естествено ще наруши нощния.

Стандартните рефлекси, които сме си изградили, трябва да бъдат заменени от нови. Допълнително тревожността, изолацията, която особено при нас локдаунът не е толкова тежко изразен, но в страни като Испания, които бяха изолирани със седмици, което води допълнително до повишаване на тревожността, до отключване на психиатрични състояния и за съжаление влошаване на всички видове сънни оплаквания", коментира лекарят.

"Монитори с течни кристали ни гледат навсякъде, синята светлина, която излъчват, ни събужда, води до нарушение на съня. Всеки е с телефон, с таблет, с дисплей на колата си. Филтрите донякъде решиха проблема, но лошото е друго, все пак това ни е интересно", каза още д-р Нейко Нейков.

“Самият Covid-19 за съжаление има директно вреда върху нервната система. Около една пета от усложненията от коронавирус са свързани с периферна или централна нервна система. Системно нарушенията на съня са налице както в рамките на острата инфекция, поради допълнителните чисто телесни изживявания, поради самия задух, поради мускулните болки, които причинява", заяви неврологът.

“Спазване на добра хигиена на съня. Лягане и ставане по едно и също време, без значение от нашата натовареност. Място, определено само за сън, в което да няма телевизор, часовник, телефон, компютри. Изобщо да се избягва вечерно време допълнителни източници на светлина.

Използване на филтри за съответната светлина, трябва да имаме филтри за съответната светлина навсякъде. Също и ограничението, защото ние на тези таблети, телефони възбуждаме интереса си, което ни буди", са препоръките, които даде д-р Нейков.

"Всеки човешки организъм има индивидуално своите нужди от почивка и от сън, което са две различни неща. По правило най-активната ни възраст е от 25 до 55 г. – от 7 до 9 часа сън са препоръките, но с вариация плюс минус един час. Постепенно с възрастта спадат нуждите от сън. Там може да се достигне, особено от човек, който по принцип има нужда от по-малко сън, до 2-3 часа", заключи неврологът.