Коя е мистериозната Елена Динева, жената до Васил Божков?

Общество
20:10 - 30 Януари 2020
252418
Коя е мистериозната Елена Динева, жената до Васил Божков?

Неофициалната половинка на спрягания за най-богат българин Васил Божков – митичната Елена Динева, се оказа обект на разследване и скрупульозен тараш покрай акцията на прокуратурата, свързана с хазартния бизнес на велинградския милиардер. Коя обаче е шармантната дама, която от четвърт век е стои плътно до рамото на баровеца?

Наскоро Елена се завърна у нас след като изкара последната петилетка между Англия и Швейцария, където движеше делата на Васил Божков. Очарователната дама, вече прехвърлила 40, е била забелязана в последно време в офиса на „Нове Холдинг” на ул. „Московска”, но отново умело избегна светкавиците на фоторепортерите, както през всичките близо 25 години, откакто е дясна ръка на Васил Божков.

Известната с непреклонния си характер и избухлив нрав дама видимо е разцъфнала след престоя си зад граница.

Динева започва кариерата си като млада и напета красавица в началото на 90-те, когато стажува в пресцентъра на „Мултигруп”. След като пристава под крилото на Васил Божков, Елена шеметно се издига за месеци до маркетингов директор в „Нове холдинг”. Наричана от мнозина „съпруга в сянка” на бизнесмена, напоритата дама постепенно става съдружник на богаташа в половин дузина компании. Стои в основата на разработването на българската букмейкърска компания „Еврофутбол”, част е и от инфраструктурните проекти на Божков, като чрез своята „Българска енергийна група” участва в приватизацията на водно и топлоелектрически централи. Чрез фирмата „Българска енергийна група” през ноември 2006 г. беше купена ВЕЦ Тича. Чрез своя фирма Динева притежава 95% от “Българска енергийна група”, а другите 5% са на сина на Янчо Таков – Янчо Таков-младши.

Елена е и член на управителния съвет на създадената на Васил Божков фондация „Тракия” заедно с покойния вечес Светлин Русев и Радосвет Радев.

През годините десетки знайни и незнайни старлетки се опитваха да трупат имидж, като сами си приписваха връзки с най-богатия българин. Спрягани за интимни с големия бос бяха певицата ЛиЛана и колежката й от „Стар академи” Аксиния. Всъщност обаче, през всички бурни години на прехода, та чак до днес, единствената жена със сериозна тежест в живота на Божков си остава Елена Динева. Жена със стил и класа, която помогна на милиардера да съгради истинска империя.