Коя е тайнствената Мариана, рисувана от Дечко Узунов?

Над 30 творби на художника в новата постоянна експозиция в Казанлък

Култура
14:27 - 29 Март 2023
2414
Коя е тайнствената Мариана, рисувана от Дечко Узунов?

Официално открита е новата постоянна експозиция на къща- музей Дечко Узунов, представяща над 30 творби на именития казанлъшки живописец. Пространството е филиал на Художествената галерия в Казанлък, а експозицията се разгръща около темата за натрупването. Натрупване не само на колекцията, опазвана от културния институт, а и натрупването на смисъл, който генерира пространството, в което тя е разгърната. 

„Да говорим за Дечко Узунов и да припомняме делото му е дълг най-малко заради това, че галерията стопанисва този имот, който се явява като един спомен на твореца. Тази къща не е била тук, но със сигурност носи неговия дух, защото това е един спомен за един път, който Дечко Узунов е преминал през почти целия си живот. Всяка от стаите има една своя тема, това е по-скоро разказ за натрупванията за една колекция“, посочи директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров.

Той отбеляза, че най-голямото дарение за културния институт е направено от третата и последна съпруга на автора Олга Узунова, за която се знае твърде малко.

„Надявам се, че ще се издирят документи, за да можем да разкажем повече за нея, защото тя съпътства твореца до последния му дъх и не само обгрижва него и ателието му, но и изпълнява неговия завет да сформира музея в София, днес филиал на Софийската градска художествена галерия, както и да дари повече от 90 творби за родния град на автора“, каза още д-р Петров. Той допълни, че след това дарение, направено през 1987 година, нито една друга творба не е постъпила в колекцията на Дечко Узунов

„Мазето на тази къща ще променим в галерия. Там някои от моите ученици ще правят изложби. Нищо тук не трябва да прилича на музей. Нали съм жив“, е казал самият Дечко Узунов. Д-р Петров обясни, че идеята и целият ключ към разгръщането на тази нова експозиция тръгва именно от тази негова реплика.

„Стремяхме се нищо тук да не прилича на музейна експозиция, опитахме се да създадем едно малко по-интимно пространство, в което човек да може да приседне, да размисли, да прочете отделни негови мисли, както и доста фактологичен материал, свързан с всяка една от творбите, които презентираме. Опитахме се се да прилича повече на ателие, на нещо много по-лично, отколкото на едно стерилно и консервативно музейно пространство“, каза той. 

Д-р Пламен Петров отбеляза още, че в експозицията има много любопитни произведения, едно от които е портретът на Мариана.

„За нас самите това беше една изследователска находка. Това е един портрет, който доскоро беше известен просто като една живописна творба, но на подрамката на гърба на картината успяхме да разчетем цялото име на жената, изцяло написано от самия Дечко Узунов, както и мястото, където е нарисувана – Виена“, коментира той.

Портретът, създаден през 1956 година, изобразява Мариана Календжиева – жената, която година след като Дечко Узунов я рисува, ще приюти българския художник Христо Явашев - Кристо. През 1957 година Кристо също ще създаде неин портрет, който потвърждава, че именно тя е нарисувана в представеното платно на Узунов. Портретът „Мариана“ е и последната творба, която Дечко Узунов дарява на Художествената галерия в Казанлък. 

Екипът на Художествената галерия в Казанлък е подготвял новата експозиция повече от година. По-голямата част от изложените творби са преминали реставрация, почистени са и могат да бъдат разгледани в блясъка, в който са излезли изпод четката на твореца.

Експозицията ще присъства в залите на къщата поне през следващите три години. Тя ще бъде снабдена с аудио гидове, с които ще бъде разширена информацията за творбите и за автора. Подготвя се и своеобразна кино зала, в която ще бъдат прожектирани филми, посветени на Дечко Узунов и на хората, с които творецът е общувал. 

Д-р Пламен Петров каза още, че се очаква през идната година, когато ще бъде отбелязана и 125-ата годишнина от рождението на Дечко Узунов, като дарение в културния институт да постъпи и единствения му дневник, който той пише в края на живота си. „Той ще бъде една органична част от колекцията и ще бъде публикуван, както и ще се публикува цялата му колекция, която се стопанисва от Художествената галерия в Казанлък“, посочи още директорът.