Крачка назад от войната: НАТО иска решаване на кризата с дипломация

Свят
10:21 - 25 Януари 2022
3059
Крачка назад от войната: НАТО иска решаване на кризата с дипломация

Имах много, много, много добра среща - тотално единство с всички европeйски лидери. Така президентът Джо Байдън коментира пред репортери резултата от продължилата 80 минути видеосреща с лидери на няколко държави в Европа, на ЕС и НАТО за позицията по повод сдържането на Русия от атака срещу Украйна.

Москва отрича да подготвя нещо подобно, макар близо до границата с Украйна да има десетки хиляди нейни военни, да изпраща още хиляди в Беларус за съвместни учения по границата, които започват през февруари, а флотилия с десантни и други кораби да пътува от Балтийско към Черно море.

Премиерът Борис Джонсън каза, че лидерите "се споразумяхме, че е важно международното единство пред лицето нарастващата руска враждебност". Великобритания последва в понеделник САЩ в изтеглянето на дипломатически персонал от Киев, макар местните власти да твърдят, че това е прекалена реакция и че няма сигнали за непосредствено предстояща руска операция.

Срещата на президента на САЩ с лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, НАТО и ЕС идва дни след като Байдън сподели, че има разногласия между съюзниците от атлантическия съюз за това колко решителен да е отговорът на руските действия.

Дипломатическите разговори с Москва остават водещ приоритет, но се подготвя и бърза реакция на САЩ, НАТО и ЕС, ако те се провалят и последват военни действия на руската армия. Снощи на разговора с Байдън е разговаряно за подготовката за "налагане на тежки икономически санкции" и търсенето на начини "да се подсили източният фланг" на НАТО.

Френското правителство обяви, че утре ще има среща на руски, украински, френски и германски представители в Париж в търсене на изход от напрежението.

Исканията на президента Владимир Путин за гаранции за сигурност са далеч отвъд проблема му с Украйна. В средата на декември външното министерство на Русия представи два проекта за договор със САЩ и споразумение с НАТО, в които има условия като ангажимент НАТО да не се разширява на изток, включително с Украйна и Грузия, да не навлиза алиансът сред бившите съветски републики и да оттегли военната си инфраструктура от сегашните членове на пакта, принадлежали към бившия Варшавски договор.