Край на безплатното електричество за Северно Косово

Досега електроенегия там не се заплащаше като следствие от неразрешени спорове между косовските и сръбските доставчици 

Новини
08:35 - 22 Януари 2024
5134
Край на безплатното електричество за Северно Косово

След 25 години на безплатно електричество, жителите на Северно Косово вече ще трябва да плащат сметки за ток. Досега електроенегия там не се заплащаше като следствие от неразрешени спорове между косовските и сръбските доставчици от края на войната между страните през 1999 г. Сега те се споразумяха да започнат да таксуват потребителите там. Жителите обаче все още не знаят как ще се извършват плащанията.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, която Белград не признава. Сделката за електроенергия идва в момент когато двете страни се опитват да нормализират отношенията си. Много електромери в Северно Косово не работят от години. Енергийните компании се опитват да изчислят какви трябва да бъдат цените на тока.

Смята се, че четирите общини в северната част на Косово, към които е насочен планът, използват електроенергия на стойност 20 милиона евро годишно. Безплатното електричество е позволило на някои потребители да създадат мини за добив на криптовалута в домовете си. Енергоемките изчислителни машини официално са забранени от 2022 г. насам. Въпреки това, според полицията, много от тях все още са активни в Северно Косово.