Край на гишетата! Софиянци влизат в XXI век

Всички административни услуги ще се получават през телефона

Техномания
19:20 - 21 Септември 2022
12052
Край на гишетата! Софиянци влизат в XXI век

Край на гишетата и тормоза на недоспали лелки! София влиза ударно в XXI век, след като всички административни услуги ще могат да се издават през специалното мобилно приложение Digital Sofia.

„То ще бъде изключително интуитивно и лесно за работа”, обясни зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов. В него ще има включена и електронна идентификация на Столична община изцяло през телефона, както и система за сигурно електронно връчване.

По този начин гражданите няма да се нуждаят от предварително изваден електронен подпис и ще могат бързо и лесно да заявяват и получават услуги.

Целта е постепенно да включваме повече електронни услуги към платформата и така да изградим единно електронно гише за обслужване на гражданите изцяло през мобилен телефон - лесно, бързо и сигурно, каза още Керезов.

Този проект ще надгради системата за електронна смяна на адресната регистрация до превръщането ѝ в единна уебплатформа за всички услуги на общината.

Над 4000 нови заявки за смяна на адресната регистрация сме получили именно през системата.

„Успехът е наистина голям, тъй като само за три месеца тази услуга беше използвана десет пъти повече от всички други електронни услуги в община Студентски град за последните шест години, където и до днес има най-много такива заявки”, каза Керезов.

Услугата се заявява изключително лесно изцяло през мобилния телефон или компютър и отнема от 2 до 10 минути.

„И въпреки всичко в потребителския ход имаме една абсурдна според мен стъпка - гражданинът трябва да предостави нотариален акт на жилището, което ще обитава, защото законът го изисква. Няма никаква нужда от това, тъй като общинската администрация има достъп до тези данни.