Край на палмовото масло! Индонезия спира износа

Цените на алтернативните растителни масла скочиха в отговор на решението на президента Джоко Видодо

Топ
13:32 - 23 Април 2022
4673
Край на палмовото масло! Индонезия спира износа

Индонезия, най-големият производител на палмово масло в света, обяви планове да забрани износа на най-широко използваното растително масло и това може да разпали ръста на цените на храните.

Спирането на доставките на палмовото масло, което се използва за готвене, влагане в полуготови и пакетирани храни и козметика, може да повиши разходите на производителите в световен мащаб и да принуди правителствата да избират между използването на растителни масла за хранителната индустрия или за производството на биогорива, предава Ройтерс.

Индонезия представлява повече от половината от световните доставки на палмово масло, допълва информационната агенция.

Във видеоизлъчване президентът на Индонезия Джоко Видодо коментира, че иска да осигури хранителната индустрия на страната, след като глобалният ръст на цените на храните достигна рекордно бързи темпове след нахлуването на Русия в Украйна.

„Ще наблюдавам и оценявам прилагането на тази политика, така че наличността на олио на вътрешния пазар да е изобилна и достъпна“, посочва Видодо.

Цените на алтернативните растителни масла скочиха в отговор на мярката, която ще влезе в сила на 28 април. Соевото масло, второто най-използвано растително масло, поскъпна с 4,5% до рекордно високо ниво от 83,21 цента за паунд в Чикаго.