Край на слуховете: Разплете се мистерията с истинската възраст на Лили Иванова

Да, певицата наистина се е подмладила с 3 години, за да отиде в Чили. Но валидността на този паспорт е била само година и не е бил официален документ у нас

Ексклузивно
16:42 - 20 Ноември 2023
22832
Край на слуховете: Разплете се мистерията с истинската възраст на Лили Иванова

Най-накрая мистерията с годините на Лили Иванова се разплете. Важен свидетел доказва, че упоритите слухове, че естрадната примадона е фалшифицирала годината на раждането си, за да се изкара с 3 години по-млада, са пълна измислица. Оказва се, че паспорт на Лили Иванова, в който легендата е по-млада с 3 г., е бил издаден, за да може да участва на конкурс в Чили. Това разкрива музикантът Здравко Радоев навръх 85-годишния си юбилей.

Радоев е човекът, който пръв започва да работи с бъдещата звезда още преди да стане известна и е виждал първите й лични документи. Затова маестрото сложи край на мистерията, която не дава мира на меломаните вече три десетилетия – каква е истинската възраст на Вечната Амбър на родната естрада. „Аз съм роден през 1938-а година, а Лили е по-млада от мен само с пет месеца, т.е. и тя е 38-и набор. Така че догодина през април тя ще направи 85“, категоричен е Радоев пред в. "Телеграф".

Лили Иванова и Здравко Радоев се ценят и до днес

Преди години третият съпруг на примата – Янчо Таков, разкри, че лично той й е вадил паспорт заради фестивала в Чили, в който е имало условие участниците да са на възраст до 30 г. Тъй като музикалната ни гордост вече ги е била прехвърлила, се наложило да я подмладят в документите. От там именно тръгва легендата, която сега Здравко Радоев разби на пух и прах.

„В задграничните паспорти, които ни издаваха, сами попълвахме данните си, без да се проверяват дали са истински или не, защото те нямаха нищо общо с българските.

Те обаче важеха за дадения ангажимент и имаха срок на годност 1 или 2 години и уточняваха къде можеш да ходиш - примерно стандартните бяха за Европа, Азия и Близкия изток, не можеше да отидеш в Америка. Съответно с тия паспорти се вадеха и визи - за да влезеш в Италия, Гърция или Германия, трябваше да ти сложат виза. Навремето и Леа Иванова имаше такъв паспорт – и тя си пишеше по-късна дата, за да излезе по-млада. Тия паспорти обаче не са вечни. Те важат еднократно и нещо важно - не са официален документ. Официално си имахме български паспорти. Те по името те проучваха дали да те пуснат или не, никой не гледа къде и кога си роден. Гледаха какво има в архивите на МВР, дали си благонадежден, дали няма да избягаш“, свидетелства Здравко Радоев.

По времето, когато вадят паспорта на Лили Иванова за Чили, той не е работил с нея, а композиторът Иван Пеев. „Тогава песента печели наградата, както „Златният Орфей“ е конкурс за песен. Лили е заминала с песен на Ангел Заберски-баща, но Ванко се е писал за композитор. Та това е гафът, за който до последно Забето се ядосваше и на мен ми се караше. Викам - аз не съм виновен. Не искаше да говори въобще с Лили. До края не можа да прости тая грешка. Много грозно. Ванко е взел наградата и парите и би трябвало по някакъв начин да почерпи и Забето“, разказва маестрото.

Здравко Радоев и до днес си поддържа връзка с Лили Иванова. „Редовно ми се обажда. Естествено и сега за юбилея ми звънна. Каза съответните пожелания“, сподели рожденикът.

На 85 той се чувства нормално и на тази възраст празнува в домашна обстановка. За младежкия си дух казва, че нищо не прави. „Сигурно е даденост, но няма как – всички остаряваме“, смята легендарният музикант.