Край на убийствата заради слонова кост

Бракониерството принуждава животните да се раждат без бивни

Мистика
08:54 - 25 Октомври 2021
3793
Край на убийствата заради слонова кост

Ново проучване показва, че женските африкански слонове нямат бивни, защото е по-вероятно да оцелеят. Група учени стига до този извод след дългогодишно проучване. Резултатите са публикувани в списание Science.

Изследователите подозират, че липсата на бивни се дължи на бракониерството на слонова кост, започнало по време на Гражданската война в Мозамбик от 1977 до 1992 г. Използвани са полеви данни и проучвания, както и исторически видео изображения и съвременни данни от наблюдения, за да се прецени как войната е засегнала популацията на африканските слонове в Националния парк Горонгос. Установено е, че популацията на слонове е намаляла с 90%. Подобно е положението и с другите видове животни в парка.

Според екип от изследователи от Принстънския университет в Ню Джърси слоновете, оцелели от бракониерство, е по-вероятно да нямат бивни, което означава, че техните бебета също са родени без бивни.

Авторите на изследването пишат, че разбирането на еволюционните последици от експлоатацията на дивата природа става все по-важно. Това проучване предоставя доказателства за бърза бракониерска селекция, която се изразява в загуба на специфична анатомична характеристика при ключов вид.