Край няма! ЕС иска нови правила за шофьорите

Една от новостите е автомобилите "SUV" да бъдат отделна категория

Новини
21:16 - 08 Ноември 2023
9225
Край няма! ЕС иска нови правила за шофьорите

ЕС иска нова правила за шофьорите от 2024 г. Една от новостите е автомобилите "SUV" да бъдат отделна категория в свидетелствата за управление, съответно да има отделен курс за тях.

Новите правила засягат и шофьорите над 65 г., пише Нова тв.

Мариела Ненчева и внучката ѝ са карали шофьорски курс заедно и веднага след това са се качили на "SUV". „Аз имам книжка от 1986 г., но никога не бях карала и все едно нямах. Реших да запиша курс на 60 г., за да подкрепя нея и да си караме двете.”, разказа Ненчева, водач на "SUV", баба на Алис.

Разликата между по-младите и по-възрастните хора, които карат шофьорски курсове, е в подхода. „Като съдържание на курса, като отработване на отделните елементи и упражнения, предвидени в учебната програма, няма никаква разлика. Аз гарантирам, че ако обучението се провежда по този начин, спазвайки всички предвидени изисквания, резултатът ще бъде като при младите”, обясни Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Плюсовете на автомобилите "SUV" са , че при тях има по-голяма видимост за водача. „Имат много по-големи възможности. Може определено да се каже, че поне 30-40 % безопасността при тях е по-голяма”, обясни още Георгиев.

„Веднага се свиква. Видимостта е по-добра, по-висок е, но няма разлика. 5-10 минути ми беше достатъчно, за да свикна на малко по-големия автомобил”, уточни Ненчева.