Крал Салман: Рияд е способен да отговори на атаките

Според правителството на арабската държава атаките са били насочени към световния пазар на петрол

Свят
17:13 - 17 Септември 2019
1687
Крал Салман: Рияд е способен да отговори на атаките

Кралят на Саудитска Арабия Салман заяви, че Рияд е способен да отвърне на атаките и да се справи с последиците от тях, информира "Ройтерс".

В съобщение след среща на правителството се казва, че кабинетът е направил преглед на щетите, нанесени при атаките срещу рафинериите на "Сауди Арамко". Рияд призовава правителствата по света да отвърнат на атаките, "без значение от произхода им".

Според правителството на арабската държава атаките са били насочени към световния пазар на петрол. Монархията вярва, че международната общност има отговорност в този случай и призовава държавите да се противопоставят на заплахите за глобалната икономика.

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран за нападението с дрон срещу петролни обекти в Саудитска Арабия.

Той се зарече, че Съединените щати и съюзниците им ще гарантират, че Техеран "ще поеме отговорност за агресията си".

"Техеран стои зад почти 100 атаки срещу Саудитска Арабия, докато иранският президент Хасан Рохани и външният министър Мохамед Зариф искат да ни замесят в дипломация. След всички призиви за намаляване на напрежението Иран извърши безпрецедентна атака срещу световния енергиен доставчик. Няма доказателство, че нападението идва от Йемен", заяви Помпео.

Техеран категорично отхвърля обвиненията като "безпочвени".