Красавици се събират за „Кюстендилска пролет 2023“

Шоу
13:01 - 13 Януари 2023
5031
Красавици се събират за „Кюстендилска пролет 2023“

Общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил започва записването за участие в конкурса "Кюстендилска пролет 2023", съобщиха от там. Кандидатките за участие трябва да са навършили 16 години, което е единственото условие за участие. Записването започва от 16 януари и ще продължи до 6 февруари в отдел "Култура и духовно развитие".

Празникът "Кюстендилска пролет" е официален празник на Кюстендил. Той се отбелязва в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици. Конкурсът за избор на девойка "Кюстендилска пролет" с две подгласнички е патентован в патентното ведомство на България и е първият конкурс в България за най-красиво момиче. Първото му издание се е състояло през 1966 година.

Празникът е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция - съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към слънчевите божества и лечители. Той е допълнен от християнската семантика на Средновековието с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града, в парк Хисарлъка.

"Кюстендилска пролет" 1966, Пресфото - БТА, снимка: Регионален исторически музей в Кюстендил/Архив