Красен Станчев изплиска: Минималната заплата да се намали на 430 лв.

Мнението му е и в тотален противовес на призива на изпълнителния директор на МВФ Кристалина Георгиева да се харчи на поразия

Общество
14:51 - 29 Юни 2020
4569
Красен Станчев изплиска: Минималната заплата да се намали на 430 лв.

Минималната заплата в България, която в момента е 610 лв., трябва да се намали на 430 лв., а пенсиите да се свалят или поне да не се увеличават от 1 юли. Тези мерки за справяне с кризата с Covid-19 лансира в интервю за Нова телевизия в неделя философът доц. Красен Станчев и основател на Института за пазарна икономика. Тезата му предизвика силно възмущение в социалните мрежи.

Според Станчев по-ниските пенсии и заплати биха били инструмент за съкращаване на разходи в кризата. Освен това той се обяви против сегашния административен ред за изчисляването на минималната работна заплата. От интервюто не стана ясно защо доцентът смята, че минималната заплата и пенсиите са най-належащите за съкращаване разходи в кризата.

"...Ние имаме изчисление, реално житейско изчисление на онова, което е минимална работа заплата и онова, което е финансирано тези работни места, които се запазват (по схемата 60/40, б. р.), е 430 лв. на месец. Следователно и минималната работна заплата не може да бъде по-голяма, тоест тя трябва или да се свали, или да не се мърда нагоре. Същото би трябвало да стане и с пенсиите според мен – да се намалят", посочи Станчев.

Мнението му е и в тотален противовес на призива на изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която настоява държавите да увеличат разходите си в кризата и отправи призива: "Харчете, харчете, харчете".

Красен Станчев обясни още, че ако беше министър-председател, щеше да премахне данък върху дивидента (5%) и данък печалба (10%). Това щяло да остави на разположение във фирмите около 3 млрд. лв. годишно, за да се справят с кризата. След като премахне въпросните данъци, Станчев би съсредоточил върху потребностите на рисковите групи – възрастни, болни, малцинства и хора с увреждания, но не посочи с какви пари ще ги финансира, след като премахне данъците за бизнеса.

По думите на Станчев схемата 60/40 за запазване на заетостта в кризата е много слабо ефективна, защото до момента тя е подпомогнала много малко работещи и реално похарчените пари са едва около 11% от предвидения за целта 1 млрд. лв.