Красимир Първанов подаде оставка

Зам.-министърът на енергетиката лъсна в сагата „Апартаментгейт“

Политика
10:40 - 26 Март 2019
3074
Красимир Първанов подаде оставка

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет. Първанов, част от квотата на Обединените патриоти, лъсна като клиент на евтино жилище в сагата „Апартаментгейт“.

Справка в Имотния регистър показва, че Първанов е придобил апартаменти по цени под пазарните в луксозна сграда на фирма „Артекс” на ул. „Тинтява”, където е единият от апартаментите, купени от Вежди Рашидов.

Жилището от 150 кв.м плюс два гаража – 19 и 31 кв.м, става собственост на Красимир Първанов на 28 септември 2018-а срещу 240 312.47 лв. (616 евро на кв.м). Апартаменти в сградата имат също бившият шеф на комисията по съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от Висшия съдебен съвет.

В репортаж Би Ти Ви показа справка от „Артекс”, че същият апартамент е предлаган за 330 хил. евро, което три пъти повече от платеното от Първанов, без в цената да влизат двата гаража.

Красимир Първанов е роден на 4 юни 1965 г., магистър-инженер по специалност „Електрически централи, мрежи и системи” в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в УНСС.

От 1990-а до 2007-а година Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столично” АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад”. В периода 2007-а -2010-а година е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД. От 2010-а до 2012-а година е изпълнителен директор на НЕК.