Кръстю Лафазанов търси "Само час спокойствие" в Сатиричния театър

В новия спектакъл му партнират Стела Ганчева, Асен Мутафчиев, Явор Борисов, Мирослава Върбанова и Тео Елмазов

Култура
10:20 - 25 Септември 2021
2841
Кръстю Лафазанов търси "Само час спокойствие" в Сатиричния театър

Кръстю Лафазанов най-после е осъществил заветната си мечта и е намерил почти апокрифен запис на любимата си музикална група. Но вместо да се наслади на току-що откритата грамофонна плоча, той трябва да изтърпи "съдбоносните" откровения на съпругата си.

Всичко това се случва не в живота, а на сцената - с Мишел, героят на обичания актьор в новия спектакъл "Само час спокойствие". Премиерата е на 1 октомври в Сатирата, съобщават от трупата.

Съпругата на Мишел е Натали, изиграна от Стела Ганчева. В "екшъна" влизат и личностните и творчески търсения на сина им Себастиен (Асен Мутафчиев). Намесва се и героят на Пламен Великов със страничните ефекти от неудачния ремонт на апартамента им и натрапеното ненавременно запознанство със съседа Павел (Явор Борисов).

И за да провалят напълно плановете на Мишел за спокойствие и музикално проникновение, върху него се стоварват натрупаното с години недоволство на неговата любовница (Мирослава Върбанова) и неочакваното разкаяние на най-близкия му приятел (Теодор Елмазов).

Преводът на "Само час спокойствие" е на Снежина Русинова-Здравкова, сценографията е на Свила Величкова и Ванина Цандева, музиката е на Мартин Каров.

"За мен това е комедия за съвременния човек и нашата неспособност да съжителстваме с другите. В текстовете на Флориан Зелер откривам неща, които ме вълнуват. Теми, близки до мен и моето усещане за света. Гледни точки, осветяващи нелепостта на нашето живеене и претенцията ни, че сме нещо кой знае какво, докато всъщност се въртим в кръг като хамстери в аквариум. Комедиите на Зелер са винаги написани сръчно и с великолепно чувство за хумор. Струва ми се, че през тях той оглежда света на човека и неговата трагикомична парадоксалност. Поне аз така го виждам. Винаги в разпиляност, без център, неспособен да води елементарен разговор, а не безкрайни монолози, съвременният човек марширува смело през живота устремен към ... и той не знае накъде. Но това няма значение. В крайна сметка той никога не знае какво иска, но за сметка на това го иска силно и веднага!", казва режисьорът Антон Угринов.

Флориан Зелер е френски романист и драматург, роден през 1979 г.. Първият му роман "Изкуствен сняг" излиза през 2002 г. и е удостоен с наградата на издателство "Ашет", а вторият - "Любовниците отникъде" (2003) получава Наградата на принца на Монако. 2004 г. става "театралната година" на Флориан Зелер. Поставени са първите му две пиеси - "Другият" и "Въртележката". През 2006 г. се появяват романът му "Жулиен Парм" и пиесата "Ако умреш...", която се радва на голям успех и е отличена с наградата "Театър за младите" на Френската академия.

Следват пиесите "Тя те чака" (2008), "Майката" и "Истината"(2010), "Един час спокойствие" и "Бащата" (2012), която освен, че е удостоена с три награди "Молиер" до 2015 г., се превръща и в абсолютен хит на големите европейски и американски театрални сцени. У нас се играе на сцената на Народния театър. Зелер живее в Париж. Женен е за пет години по-възрастната от него Марин Делтерм - бивш модел, актриса и скулптор. Тя дори играе в една от пиесите на съпруга си - "Манежът". Двамата имат син Роман, роден през 2008 г.