Домашен лек за хемороиди

Зоната е деликатна и затова към нея трябва да се подхожда с особена грижа и внимание

Общество
17:00 - 26 Януари 2024
7395
Домашен лек за хемороиди

Домашното лечение на хемороиди е тема, която вълнува много от пациентите поради деликатното естество на проблема и типичната съпротива срещу попадане в лекарски кабинет и особено – в болница.

За разлика от много други състояния и за наше щастие, повечето случаи на хемороиди наистина могат да бъдат управлявани без лекарска намеса и в домашни условия. Нещо повече – едни от най-добрите мерки за облекчаване на техните симптоми и предотвратяване на тяхното влошаване са простички неща, които можем да предприемем у дома.

Изберете подходящите локални средства без рецепта

Съществуват толкова много мази, компреси, кремове и супозитории без рецепта. Големият въпрос е кои от тях си заслужават парите ни и наистина ще допринесат за намаляване на болката и възпалението и ще осигурят оптимални условия за регенериране на тъканта.

За допълнително управление на дискомфорта можете да приемате препарати на базата на метамизол натрий, парацетамол или ибупрофен.

Зоната на хемороидите наистина е деликатна и затова към нея трябва да се подхожда с особена грижа и внимание. За целта:

Взимайте топли вани. Сядайте във ваничка или леген с приятно топла вода за 10–15 минути. Препоръчителни са поне 2–3 такива вани дневно, разпределени на равни интервали през деня, както и след ходене по голяма нужда. Ако искате да измиете засегнатата област с нещо повече от вода, използвайте неароматизиран мек сапун и не търкайте. Подсушавайте с потупващи движения или сешоар със студен или хладък въздух. В специализираните магазини можете да откриете проектирани за целта седящи вани, които се поставят на тоалетната чиния и значително улесняват процеса.

Охлаждайте засегнатата зона. Поставяйте студен компрес на проблемната зона няколко пъти дневно. Тази практика допринася за временно притъпяване на болката и намаляване на отока.

Не се чешете и не търкайте мястото. Понякога поривът може да е особено силен, но чесането единствено може да разрани кожата и да влоши сърбежа и раздразнението.

Предпочитайте памука. Носете свободно и меко бельо от памучна материя. Така ще намалите дразненето, ще си осигурите добро проветрение и ще предотвратите задържането на влага, която значително може да влоши симптомите.

Подобрете тоалетните си навици

Ограничете престоя на тоалетната чиния. Ако не успеете да „свършите работа“ до пет минути, не се заседявайте в очакване нещо да се случи и не се напъвайте.

По-нежно с почистването. Ако тоалетната ви хартия е груба, сменете я с по-деликатна или я намокряйте преди избърсване. Друг вариант са мокрите кърпички с нулево съдържание на алкохол.

Не стискайте. Когато почувствате позив за дефекация, не чакайте по-добро време и не търсете по-добро място. Отлагането може да доведе до запек, който да влоши състоянието ви.

Повдигнете коленете си. Поставяйте ниско столче или леген пред тоалетната чиния, на които да качите стъпалата си, така че коленете ви да са над нивото на таза. По този начин стойката ви ще наподоби клек – естествена позиция, която значително може да подпомогне по-пълното и лесно изпразване на червата.