Крем брюле със зелен чай и джинджифил
за 6 порции
Продукти
40 г пресен джинджифил
80 г захар
400 мл течна сметана за разбиване
5 пакетчета зелен чай
2 яйца
2 жълтъка
300 г заквасена сметана
Приготвяне
Обеленият пресен джинджифил се нарязва на тънки филийки. Кипват се заедно 40 г захар, джинджифилът и течната сметана.
Маха се от котлона и се пускат в течността да се запарят за 6 мин. пакетчетата зелен чай и се изваждат или се прецежда.
Разбиват се яйцата и жълтъците със заквасената сметана. Добавя се към чаената течност постепенно като се разбърква.
Разпределя се в 6 огнеупорни купички. Подреждат се в тавичка и се сипва в нея топла вода да покрие купичките до половината.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса около 50 мин. Оставя се да се охлади и да се стегне в хладилника.
Поръсва се с останалата захар и се карамелизира с горелка или във фурната само на горно печене до светло кафява коричка.