Кремъл: Диалогът за ядрено разоръжаване със САЩ е малко вероятен

САЩ
14:15 - 01 Февруари 2023
1220
Кремъл: Диалогът за ядрено разоръжаване със САЩ е малко вероятен

Кремъл заяви, че има малко признаци за продължаване на диалога между Русия и САЩ по договора за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ. Говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков - обаче добави, че споразумението е "важно", тъй като е единственото с Щатите, което все още е "жизнеспособно".

"Смятаме продължаването на действието на договора (Нов СТАРТ) за много важно. Всъщност той е единственият, който все още остава жизнеспособен, хипотетично погледнато", заяви говорителят на Кремъл пред репортери в сряда.

Песков продължи да обвинява Вашингтон, че е унищожил основата на договора, като военната инфраструктура на НАТО "създава много враждебни условия". "Виждаме, че Съединените щати на практика разрушиха правната основа в областта на контрола над въоръженията и сигурността", каза той, цитиран от СиЕнЕн.

"Виждаме как цялата военна инфраструктура на НАТО работи срещу Руската федерация. Виждаме как цялата разузнавателна инфраструктура на НАТО - включително разузнавателни самолети и сателите - работи 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата в интерес на украинския режим", продължи той с добре познатите обвинения на руската пропаганда. "Разбира се, всичко това създава много враждебни условия за нас, които не можем да пренебрегнем."

Коментарът на Песков дойде, след като Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че нарушава задълженията си по договора Нов СТАРТ - ключово споразумение за контрол на ядрените оръжия.

През ноември 2022 г. двете страни се разбраха за преговори, но още същия месец бяха отложени. Представители на Русия и САЩ трябваше да се срещнат в египетската столица Кайро, за да обсъдят възобновяването на проверките по Договора за намаляване на ядрените оръжия, които бяха спрени през март 2020 г. заради пандемията COVID-19. От Вашингтон обявиха, че решението за отлагането е било на Москва. Оттогава насам няма особено развитие.