Кремъл няма покана за Мюнхенската конференция по сигурността

ЕС
10:56 - 01 Февруари 2023
1257
Кремъл няма покана за Мюнхенската конференция по сигурността

Представители на руското правителство не са поканени на Мюнхенската конференция по сигурността тази година.

Това заяви ръководителят на конференцията Кристоф Хойсген пред MDR Aktuell. Той заяви, че събитието, на което всяка година присъстват високопоставени политици от много държави, не желае да бъде превръщано в трибуна за пропагандата на руския президент Владимир Путин.

"Изявленията, които чуваме всеки ден от Кремъл, не подсказват, че има дори и на йота отклонение от това, което Путин е заявил като цел на войната, а именно унищожаването на Украйна", каза Хойсген: "В наш интерес е Путин да не постигне целите си."

Кристоф Хойсген, който е и бивш външнополитически съветник на бившия канцлер на Германия Ангела Меркел, както и посланик на Германия в САЩ, защити подкрепата на Германия за Украйна. "Путин ясно заяви, че в крайна сметка иска да възстанови Съветския съюз. Ако руският президент успее в Украйна, той ще нахлуе и в балтийските държави." Така и Германия ще бъде пряко предизвикана, най-малкото ще се приложат членовете за взаимопомощ, които са залегнали в договора за НАТО.

"Това трябва да се предотврати, затова трябва да се помогне на Украйна", казва Хойсген.

За разлика от канцлера Олаф Шолц, ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността смята доставката на изтребители за Украйна за целесъобразна. "Ако изпращате танкове, защо да не изпратите и самолети с цел подпомагане на украинците и предотвратяване на руските атаки, ако това е възможно?", пита Хойсген.

Той разбира, че разширяването на доставките на оръжие кара много хора да се страхуват, особено на фона на това, че Германия от десетилетия се ръководи от принципа да не изпраща оръжия в кризисни региони, но "се намираме в преломен момент". Русия извърши нарушение на кода на цивилизацията, която сме създали.