Кремъл използва мита за Втората световна война, за да оправдае войната в Украйна

В момента Русия се намира образно казано някъде през декември 1943 г. и се движи към 1944 г.

Коментар
17:03 - 11 Януари 2024
5435
Кремъл използва мита за Втората световна война, за да оправдае войната в Украйна

Кремъл използва мита за Втората световна война като погрешна аналогия на борбата на бившия Съветски съюз срещу нацистка Германия и непровокираното нахлуване на Русия в Украйна, пише в свое изследване Институтът за изследване на войната в САЩ, цитирано от Укринформ.

"Усилията на Кремъл да използва мита за Великата отечествена война (Втората световна война), за да подготви руската общественост за една дълга война в Украйна, са в противоречие със сегашното ниво на мобилизация на Русия и с патетичните опити на руския президент Владимир Путин да успокои руснаците, че войната няма да има трайни вътрешни последици", се казва в изследването.

Според американския институт на 9 януари руското издание "Фонтанка" е публикувало интервю с председателя на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Картаполов, в което той заявява, че дори в "победните години 1944-1945 г." тогавашните съветски войски са се сблъсквали с трудности. Това кара представител на изданието да попита Картаполов дали Русия сега е образно казано в 1944-1945 г. (т.е. дали наближава краят на войната в Украйна).

Картаполов се опитва да разшири погрешната аналогия между борбата на бившия Съветския съюз срещу нацистка Германия и непровокираното нахлуване на Русия в Украйна, като твърди, че в момента Русия се намира образно казано някъде през декември 1943 г. и се движи към 1944 година.

Бившата Съветска армия започва поредица от успешни настъпателни операции след победата си в битката при Курск през юли 1943 г. и до декември 1943 г. достига бреговете на река Днепър и Киев в Украйна, припомня Укринформ.

Реториката на Кремъл, представяща непровокираното нахлуване на Русия в Украйна като дълга обща война за национално оцеляване, подкопава усилията на Путин да успокои руснаците за вътрешните последици от нея и да намали недоволството от очакванията за руска военна служба.

"Постоянните свързване с Втората световна война от страна на Кремъл има за цел отчасти да създаде напълно погрешното впечатление, че днес Русия може да помете враговете си, разчитайки на масата и тежестта на непреодолима жива сила и материални средства, както бившата Червена армия уж е постъпила с нацистка Германия", заключава Институтът за изследване на войната, цитиран от Укринформ.

На снимката горе: Първият парад на победата на Червения площад в Москва - 24 юни 1945 г.