Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

САЩ
13:56 - 28 Март 2024
1232
Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Необходимо е пълно мълчание, когато става въпрос за дискусии за възможна обмяна на затворници, включваща репортера на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

32-годишният Гершкович беше арестуван на 29 март 2023 г. в град Екатеринбург. Той стана първият американски журналист, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж след Студената война.

Гершкович и вестникът, за който работи, категорично отхвърлят обвиненията, а правителството на САЩ заяви, че журналистът е задържан неправомерно.

Москва пък твърди, че той е бил заловен на местопрестъплението.

Запитан кога съдът ще разгледа делото на Гершкович и дали ще има размяна на затворници, Песков отвърна: "Нямаме информация за съда - това не е в правомощията ни".

"Що се отнася до въпросите за размяна, многократно сме подчертавали, че има определени контакти, но те трябва да се осъществяват в пълно мълчание", подчерта той и добави, че публичните коментари пречат.

ФСБ - основният наследник на КГБ от съветската епоха, съобщи, че Гершкович се е опитвал да получи военни тайни.

От почти година американският журналист е в строго охранявания московски затвор Лефортово, който е тясно свързан с ФСБ, а арестът му бе удължен до 30 юни.