Кремъл отряза Кадиров за изборите в Русия

Русия
16:49 - 09 Октомври 2023
2567
Кремъл отряза Кадиров за изборите в Русия

Президентските и парламентарните избори в Русия трябва да се проведат по график, независимо от "специалната военна операция" в Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

"Изхождаме от изявлението на президента Владимир Путин, в което той подчерта необходимостта от спазване на всички изисквания на демокрацията, конституцията и съответно провеждането на тези избори, отбеляза Песков.

Думите му бяха по повод коментара на чеченския лидер Рамзан Кадиров - близък съюзник на Путин, за това, че Русия трябва или да отложи президентските избори поради войната в Украйна, или да позволи само един кандидат, а именно Путин.

Предвижда се Русия да проведе следващия си президентски вот през 2024 г., а следващите парламентарни избори - през 2026 г.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че ако Путин реши да се кандидатира, никой няма да може да се конкурира с него.

Въпреки че Путин може да няма конкуренция за гласове, бившият шпионин на КГБ е изправен пред най-сериозния набор от предизвикателства, с които се е сблъсквал който и да е ръководител на Кремъл, откакто Михаил Горбачов се бори с разпадащия се Съветски съюз преди близо четири десетилетия.

Войната в Украйна предизвика най-голямата конфронтация със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. и представлява най-големия външен шок за руската икономика от десетилетия. Освен това през юни Путин беше изправен пред неуспешен бунт на най-могъщия руски наемник - Евгений Пригожин, който два месеца по-късно загина в самолетна катастрофа.

Западът представя Путин като военнопрестъпник и диктатор, въвлякъл Русия в конфликт в имперски стил, който отслаби страната и изкова украинската държавност, като същевременно обедини Запада и даде на НАТО мисия за противопоставяне на Русия.

Путин обаче представя войната като част от много по-голяма борба със Съединените щати, която според кремълския елит има за цел да разцепи Русия, да заграби нейните природни ресурси и след това да продължи с уреждане на сметки с Китай.

Бившите съветски шпиони, които държат властта в Москва, многократно са предупреждавали за риска от конфликт между Русия и НАТО.

Западът твърди, че не иска конфликт между Алианса и Москва, а просто да помогне на Украйна да победи руските сили. Кремъл обаче е категоричен, че Западът никога няма да постигне поражението на Русия в Украйна.