Русия не позволява връщането на войниците си от фронта

Украйна
15:26 - 09 Октомври 2023
2981
Русия не позволява връщането на войниците си от фронта

От септември най-използваната търсачка в Русия "Яндекс" подобрява рекорди от запитвания кога мобилизираните ще се върнат от войната в Украйна. Това пише изданието "Верстка", позовавайки се на данни от Yandex Wordstat.

Над 134 000 са запитванията: "Кога ще се върнат мобилизираните?". Своите въпроси роднините и близките на мобилизираните руснаци задават и към местните власти. Те оставят коментари в официалните страници на началниците на регионите в руската социална мрежа "ВКонтакте".

В чатовете в Телеграм самите мобилизирани се оплакват от липса на ротация. На военните им е обещано, че ще бъдат сменени от хора на договор и ще могат да излязат в отпуск до декември. Но сега се говори, че ще могат да се върнат у дома само след края на т.нар. "специализирана военна операция."

ъпросът коментира Иван Чувиляев от проекта "Хванете гората", който е създаден през 2022 г. и помага на руснаците как да избегнат мобилизацията и да заминат зад граница. Сега проектът консултира онези, които искат да дезертират или да напуснат фронта по какъвто и да било начин. 

"От м. май 2023 г. насам силно расте статистиката за дела, свързани с дезертьорство. Не можем да посочим точния брой, защото в това число влизат и консултациите, свързани с това как човек да остави частта си, как да му се помогне да напусне страната или помощ в търсенето на адвокат, ако мъжът вече е задържан. Това са много различни неща. Но общият брой подобни дела расте", разказва Чувиляев.

Обяснението е много просто, започвайки от май, дори от края на април т.г., някои военнослужещи, сключили договор, започнаха да получават отпуск. Не тези, които попаднаха в т.нар. частична мобилизация, а именно тези, които са сключили договор, т.е. професионалните военни. Те започнаха да получават отпуск и разбира се - не се връщат от него. Първото, което правят щом разберат, че им е отпуснат отпуск от две седмици, е да ни попитат какво да правят.

Опитват се да стигнат до лекарска комисия, до медицинска помощ, защото никой не лекува ранените и няма намерение да го прави. В крайна сметка се опитват да напуснат страната. Взимат това решение, защото то е единственият начин да не се върнат на фронта или да не попаднат в затвора.

Отпуск се дава много трудно или по-точно - почти не се отпуска. Получават го най-вече онези, които са подписали договори до "частичната мобилизация." 

"Не си спомням за случай, в който човек е отишъл във военния комисариат след получена повиквателна, отишъл е на фронта през септември-ноември, и е получил отпуск. На тях просто им казват - няма да има никаква ротация, който  е мобилизиран - остава на фронта, ако оживее - до края на войната", коментира още Чувиляев.