Кремъл: "Молдова е в антируска истерия"

Русия
14:17 - 20 Февруари 2023
1448
Кремъл: "Молдова е в антируска истерия"

Русия заплаши Молдова, след като страната поиска демилитаризация на източната област Приднестровие - самопровъзгласила се, но непризната за държава - чрез напускане на руските войски.

Руската федерация продължава да изпълнява функциите си в Приднестровието "отговорно" и "съветва" молдовските власти да "проявяват предпазливост" по отношение на руските военни, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Преди това новият молдовски премиер Дорин Речан заяви, че руските войници трябва да се изтеглят от проруския сепаратистки регион. Според него така Москва се опитва да влияе на демократичните процеси в Молдова и затова той иска интегриране на Приднестровието обратно към молдовската територия.

"Русия е била и е много отговорна по въпросите на Приднестровието. Тя продължава да изпълнява тази функция", каза Песков, цитиран от румънската медия Stiripesurse.

Според него Молдова стигала "до крайност с антируската истерия", добави Песков.

"Отношенията ни с Молдова вече са много напрегнати. Молдовското ръководство се фокусира върху всичко антируско, изпадайки в антируска истерия. Подобна липса на конструктивизъм едва ли може да помогне на самата Молдова и на двустранните ни отношения", заяви още говорителят на Путин. И призова "да бъдем много, много внимателни с подобни изявления".