Кременчук обяви траур за жертвите в търговския център

Броят на загиналите нарасна до 18 души, още 36 се смятат за изчезнали

Украйна
12:39 - 28 Юни 2022
2537
Кременчук обяви траур за жертвите в търговския център

От днес до 30 юни в украинския град Кременчук, Полтавска област, е обявен траур за загиналите вчера при ракетния удар на руските войски по търговско-увеселителния център "Амстор". Това съобщи във Фейсбук кметът на града Виталий Малецки, цитиран от Укринформ.

Кметът изрази съболезнования към роднините и близките на загиналите и настоя да бъде потърсена отговорност от виновниците за разпалването на войната и нападението срещу мирни граждани. "Няма да забравим, няма да простим!", заяви той.

Това "само ще засили решимостта" на Запада в подкрепа на Украйна, каза британският премиер Борис Джонсън.

Според военновъздушните сили на Украйна търговският център, където са се намирали близо 1000 души, е бил ударен с противокорабна ракета Х-22, изстреляна от бомбардировач с далечен обсег Ту-22М3 от руската Курска област. Друга такава ракета е паднала на местния стадион, разказа секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Сергий Данилов.

Заповед за атаката дал руският полковник Олег Тимошин, командир на 52-ри полк бомбардировачи. Досега се знае за 18 загинали при руския удар, информира областната военна администрация. Медицинска помощ са потърсили 59 души, 25 от които са настанени в болница за интензивно лечение. Още 36 души се смятат за изчезнали.

На мястото работят екипи от Държавната служба по извънредните ситуации – общо 440 души (включително 14 психолози) със 70 единици техника.