Крисия и гимнастичките с награди от "Знаме на мира" (ГАЛЕРИЯ)

Хиляди деца се събраха на "Камбаните" за 40-годишния юбилей на асамблеята

Култура
12:05 - 08 Юни 2019
9231
Крисия и гимнастичките с награди от "Знаме на мира" (ГАЛЕРИЯ)

Хиляди деца от цяла България се събраха в събота сутринта на монумента "Камбаните", за да отпразнуват с концерт и с различни други инициативи 40-ия юбилея на Асамблея "Знаме на мира". Тазгодишната инициатива е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Комплексът в подножието на Витоша е открит през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на детската асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. До 1989 г. у нас се провеждат 4 детски срещи, като в България идват малчугани от много страни по света. Асамблеята от 1988 г. поставя рекорд, защото тогава участват деца от 135 държави. Общо асамблеите са привлекли 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

След 1990 г. "Знаме на мира" престава да съществува. През 1999 г. дъщерята на Людмила Живкова - Евгения възстановява асамблеята. Днес по случай 40-ия юбилей нейната фондация "Людмила Живкова - "Знаме на мира" награди деца и младежи, прославили България по света. Наградите се връчват от името на Академия "Бъдещето на България“ – това е една инициатива, която удостоява с това звание млади българи, които са допринесли в сферата на спорта, на изкуството, на информационните технологии и техните имена се поставят на специално място, което е отделено на "Камбаните", обясни пред Lupa.bg Жени Живкова.

Децата с радост бият камбаните


Още с построяването на монумента "Камбаните" е създадена и стена на националната слава - с имената на млади българи с международни отличия в сферата на изкуството, науката и спорта. Сред тях са имената на гимнастичката Симона Пейчева, на шампионката по лека атлетика Ивет Лалова, на цигуларката Мариана Димитрова, на сумиста Калоян Махлянов-Котоошу, на тенисистката Цветана Пиронкова и на много други. Сега ще бъдат добавени и имената на тенисиста Григор Димитров, на певеца Кристиан Костов и др.


Днес внучката на Тодор Живков награди отбора по художествена гимнастика, както и участничките в индивидуалните изпълнения за високите спортни постижения през последните години и за медалите, които получиха на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. и на световни и европейски първенства.


Председателят на Българския олимпийски комитет, олимпийска, световна и европейска шампионка и световна рекордьорка в дисциплината скок на височина Стефка Костадинова връчи награда на Крисия Тодорова за доброто й представяне на Детската "Евровизия" през 2014 г. Тогава откритието на Слави Трифонов завоюва второто място.

По думите на участници в първите детски асамблеи, които днес са вече хора на възраст, девизът "Единство. Творчество. Красота" продължава да бъде актуален и днес.


За да подкрепи сестра си на монумента дойде и нейният брат Тодор Славков, както и православни и католически духовници и дипломати.

107 са камбаните, които са подарени от различни личности и организации на децата на България и висят днес на монумента. Сред тях са камбаните на папа Йоан Павел II и на папа Франциск.

Текст и снимки:
ЗАПРИН КАРАМИНОВ