Кристалина Георгиев а: Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места

2024 година ще бъде много трудна по отношение на фискалната политика, прогнозира директорът на Международния валутен фонд

Актуални новини
10:30 - 15 Януари 2024
2362
Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места

Изкуственият интелект ще засегне 60 процента от работните места в развитите икономики, каза преди форума в Давос управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Доклад на фонда предвижда този процент да спадне до 40 на сто при нововъзникващите пазари и до 26 на сто при останалите държави.

Отражението на изкуствения интелект върху работните места ще бъде негативно за около половината от тях, докато останалите могат да извлекат полза заради нарастване на производителността.

Георгиева предупреди, цитирана от БНР, че “ако нямаме обмислено разпределение на ползите от изкуствения интелект и неравенството расте драстично, това може да разруши социалното устройство по начин, който ще бъде много нездравословен за света“. 

“Мрежите за социална сигурност в света на ИИ са от първостепенно значение".

Кристалина Георгиева прогнозира, че 2024 година ще бъде много трудна по отношение на фискалната политика, особено за държавите, където предстоят избори.

Причината е, че трябва да се изградят буфери за справяне с натрупаните дългове по време на пандемията от Covid-19, а в ситуация на вот обикновено има натиск за поемане на повече разходи.

Георгиева отбеляза, че тази година ще има избори в общо 80 държави.