Кристалина стана шеф на МВФ

Актуални новини
20:15 - 25 Септември 2019 (обновена)
5356
Кристалина стана шеф на МВФ

Кристалина Георгиева е утвърдена като управляващ директор на Международния валутен фонд. Това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от МВФ. Длъжността на Георгиева е най-високата във Фонда. 

Източник на Ройтерс заяви по-рано днес, че по време на интервюто във вторник Кристалина Георгиева е убедила членовете на Изпълнителния съвет, че именно тя е човекът, който може да води институцията в момента, когато световната икономика показва признаци на слабост, а търговската война е в разгара си.

"Г-жа Георгиева убеди борда на МВФ, че тя е лидерът, от който се нуждае институцията и че ще бъде силен защитник на многостранната система“, посочи източникът, който говори пред агенцията при условие за анонимност, тъй като обсъжданията на съвета не са публични. Именно убеждението ѝ, че въпросите трябва да се решават на наднационално ниво и крайният резултат да е в полза на всички държави, е бил силният коз на Георгиева.

Повечето западни медии неведнъж отбелязаха, че не просто тя ще бъде втората жена начело на фонда, но и първият ръководител от държава, получила заем от Международния валутен фонд и успяла да излезе от кризата благодарение на него.

Георгиева бе номинирана за шеф на МВФ и успя да се пребори за пълна подкрепа. Като фондът дори премахна възрастовото ограничение, изискващо директорът да е до 65-годишна възраст – подробност, която би спряла Кристалина, тъй като тя навърши 66 г. на 13 август.  

Според анализаторите, в сложния баланс от интереси в ЕС нейната кандидатура се е оказала най-подходящата, защото е жена от не много голяма или влиятелна страна от Източна Европа, която не принадлежи към еврозоната.

"Политическите съюзи в ЕС изиграха съществена роля в избора на Георгиева - тя получи подкрепата на южните и източните държави в блока, докато зад най-големия й конкурент – холандеца Йерун Дейселблум, застанаха северноевропейските държави", написа британският The Guardian.

Най-силно рамо Георгиева получи от Франция. Според NY Times, изборът на главния изпълнителен директор на Световната банка и бивш еврокомисар за шеф на МВФ всъщност е победа за Париж, откъдето тя е получила най-голямото лобиране. "Георгиева има всички нужни качества, както и опит и добра репутация в международен план, за да наследи успешно Лагард начело на МВФ", обяви в изявление френският финансов министър Брюно льо Мер.

Кандидатурата й получи и одобрението на Русия. ”Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист, образован високопрофесионален финансист. В ситуация на засилване на протекционизма в глобалната икономика нейният опит при решаването на задачите, свързани с развитието, ще бъде необходим повече от всякога", се казва в съобщението на руското министерство.

Международният валутен фонд е световна организация, чиято основна роля е да следи финансовата и платежната стабилност на държавите, които са нейни членове, както и да работи с развиващите се държави и да им помага да постигнат добри макроикономически показатели. Организацията е основана през юли 1944 г. в град Бретън уудс, САЩ, с цел да стабилизира следвоенната световна икономика. В момента в МВФ членуват 186 държави и седалището е във Вашингтон. Участието на България в организацията започва през 1990 г.

В България фондът играе най-важна роля за преодоляване на кризата след управлението на правителството на Жан Виденов. МВФ отпуска заеми, срещу които изисква да се правят реформи и да се приватизира държавната собственост. Общо 13 краткосрочни споразумения са сключвани с фонда и по тях страната ни е получила около 2.2 млрд. специални права на тираж (СПТ) – валутата на МВФ. Последните задължения са погасени на 27 април 2007 г., като България изплаща окончателно 204.8 млн. СПТ, равняващи се на около 450 млн. лв.