Кристина Патрашкова представи книгата си срещу забравата на талантите

Творци, политици и журналисти уважиха премиерата на „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ в градската галерия в София

Актуални новини
10:17 - 26 Януари 2024
4288
Кристина Патрашкова представи книгата си срещу забравата на талантите

Кристина Патрашкова представи пред отбрана публика в Софийска градска художествена галерия новата си книга „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“. Забележителният сборник включва интервюта и очерци за едни от най-знаковите имена в родната литература.

Сред събеседниците на Кристина Патрашкова са Петър Увалиев, Богомил Райнов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Тончо Жечев, Христо Фотев, Виктор Пасков, Христо Калчев, Любомир Левчев, Георги Мишев, Марко Ганчев, Стефан Цанев.

Словесните портрети, които прави Патрашкова се съчетават с фотографиите на Иво Хаджимишев, чийто обектив също запечатва литературните величия през годините. Книгата излезе с логото на издателство "Престиж буукс".

„Всичките писатели във „Въпреки всичко“ са автори, за които е малко да се каже, че са значими. Спомените за някои от тях обаче избледняват. А липсата на памет е проблем. Опитах се да възкреся частица от нея въпреки всичко, защото смятам, че това е важно“, сподели известната журналистка. 

Сборникът беше представен в четвъртък вечерта от главния редактор на издателство "Престиж буукс" Анна Евгениева, от редактора на сборника Елена Кръстева, от писателката Здравка Евтимова и от изкуствоведа проф. Аксиния Джурова.

"Книгата на Кристина Патрашкова е учебник не само по журналистика, тя е и учебник за всички изследователи на литературата", каза по време на премиерата журналистката Елена Кръстева. Преди години, още като стажант при Патрашкова, тя е била впечатлена от начина, по който авторката на "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ се подготвя за своите интервюта и за срещите си с творци, които записва на своя диктофон.

Кристина Патрашкова попада за първи път в писателското кафене на ул. „Ангел Кънчев“ 5 в края на 80-те години, когато е студентка по журналистика. „Там съм правила първите си интервюта с най-авторитетните имена в литературата, там усетих чара на интелектуалното бохемство. С много от тези личности се сближих и станах свидетел на възходите, болките и терзанията им през следващите години. Общото между всички тези хора беше талантът. Различното: дали го проявяват самостоятелно – мъчително и трудно, или предпочитат да заемат важни постове, което гарантира по-лесен път към върховете на кариерата“, разказа известната журналистка.

Тя сподели още, че за нея е било чест през годините да има възможност да запише изповедите на бележити български интелектуалци и да ги провокира да разкрият душата си.

Всеки от писателите, представен в сборника, има значимо присъствие в българската литература и в българския обществен живот през втората половина на ХХ век. Някои от тях, за щастие, са все още живи и творят - като Георги Мишев, Марко Ганчев и Стефан Цанев.

Всеки от творците, застанали пред диктофона на Кристина Патрашкова, има своя интересна съдба и различен поглед към обществените събития. И всеки от тях избира различни подходи за своето присъствие в литературата и обществения живот. Така например един от най-ерудираните български интелектуалци Богомил Райнов, който е и противоречива личност, след промените на 10 ноември 1989 г., предпочита да се изолира в дома си. Кристина Патрашкова обаче успява да убеди писателя, който е в близкия интелектуален кръг около Людмила Живкова, да й даде интервю.

Друг пример за отношение към живота след 10 ноември е писателят Любомир Левчев. Той се изявява като бохем и приема в дома си много хора и самият той не спира да присъства в обществения живот до смъртта си. Според Кристина Патрашкова това, което свързва Богомил Райнов и Любомир Левчев е, че и двамата са били огорчени, че част от обществото вижда единствено тяхната роля във властта, а не и литературните им постижения.

Особено емоционална в представянето на книгата на Кристина Патрашкова бе писателката Здравка Евтимова. Пред пълната зала на СГХГ тя разказа, че е прочела "Въпреки всичко" на един дъх и е била силно впечатлена от всички неща, които е узнала за различни писатели. Тази книга е магия, смята Здравка Евтимова. 

Изкуствоведът проф. Аксиния Джурова определи книгата на Кристина Патрашкова като книга срещу забравата и книга за паметта, която днес ни е особено нужна. По думите й съдбата е благосклонна към видната журналистка, защото тя помни и е описала своите вълнуващи срещи с български интелектуалци и е успяла да ги накара да се разкрият. Кристина Патрашкова е истински воин в битката за паметта, коментира проф. Джурова.

Премиерата на "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ събра десетки творци, политици и журналисти в просторната зала на Софийска градска художествена галерия. А това пространството с картини се оказа и най-подходящо за представянето на този сборник с диалози, както определи книгата с интервюта проф. Аксиния Джурова.

Кристина Патрашкова раздаде десетки автографи, а сред първите, които получиха личен надпис от журналистката бяха водещата на "На кафе" Гала, както и Георги Блажев, който заедно с Патрашкова е панелист в предаването.

Да уважат известната журналистка дойдоха и скулпторът Павел Койчев, писателите Валентина Радинска и Калин Терзийски, певицата Ирина Флорин, режисьорите Бина Харалампиева, Иглика Трифонова и Росица Обрешкова, драматургът и сценарист Юрий Дачев, журналистите Георги Тошев и Явор Дачков, бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров в компанията на половинката си някогашната тв говорителка Радина Червенова, журналистът Димитър Шумналиев, шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Бившият външен министър и екс посланик Надежда Михайлова дойде заедно със съпруга си бизнесмена и продуцент Светлин Нейнски. Политици от различни цветове също уважиха литературната премиера. Председателят на Сметната палата и екс парламентарен шеф Димитър Главчев, депутатът от ГЕРБ Тома Биков, един от лидерите на "Левицата" Татяна Дончева, пиарът на ДПС Велислава Кръстева, историкът и политолог Кристиян Шкварек и бившият евродепутат Петър Курумбашев също бяха сред гостите на Кристина Патрашкова.