Вижте какво ще плюска Тръмп в Англия
За подреждането на масата в Уиндзор са нужни два дни

Президентът Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп ще бъдат посрещнати от крал Чарлз III и кралица Камила като част от американската държавна визита. За разлика от обичайния бален салон в Бъкингамския дворец, който е в ремонт, те ще бъдат гости в Уиндзор.
Последният държавен банкет, проведен в замъка Уиндзор, бе на 8 юли 2025 г., когато монарсите посрещнаха президента Макрон и съпругата му.
За подреждането на масата в тази пищна зала са нужни два дни – използват се до 1200 чаши (по шест за всеки гост) и 2000 сребърни прибори. Махагоновата маса, датираща от 1846 г., се състои от 68 части и се декорира със сребърни позлатени свещници, сезонни плодове (фурми, ананаси, грозде, круши) и впечатляващи цветни аранжировки. Всяко място трябва да бъде точно на 46 см разстояние, измервано със специални пръчки, а столът трябва да е на 69 см от масата.
Банкети се планират година по-рано, а поканите се изпращат два месеца преди събитието – до посланиците, върховните комисари, бивши премиери, архиепископите на Кентърбъри и Йорк и други обществени фигури. Вечерята започва в 20:00 ч. и продължава едва час и 20 минути.
Всяко място е подредено с бродирана салфетка със символа на краля, чиния за хляб, ножове и вилици за първите три ястия, десертна лъжица и вилица, нож за масло и шест чаши (за вода, червено вино, бяло вино, десертно вино, порто и шампанско за тоста). Рибени ножове не се използват от времето на Едуард VII.
Менюто традиционно включва четири ястия: рибно предястие, месно основно, пудинг и плодове като десерт, последвани от кафе и дребни сладки. Вината се подбират от Кралската изба, а самото меню винаги е изписано на френски – традиция още от XI век.
Ето менюто за Макрон:
коктейл „L’Entente“ с британски джин и френски пастис;
предястие със зеленчуци от градините на „Le Manoir“;
основно – пилешко от имението Rhug със спаржа и естрагонов сос;
пудинг – касис парфе;
сезонни плодове.
Вината включват Domaine Evremond, Corton-Charlemagne, Château Haut-Brion, Louis Roederer, а след вечерята – порт и коняк.