Кризата в Боливия: И полицията се бунтува

Общество
08:05 - 09 Ноември 2019
1358
Кризата в Боливия: И полицията се бунтува

Недоволство изглежда, че е започнало да се разпространява и сред полицейски части в Боливия в петък, докато страните в политическия сблъсък в страната стоят неотклонно на позициите си след 17 дни на протести срещу обявената изборна победа на президента Ево Моралес, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Хавиер Савалета каза, че "полицейски бунт беше регистриран в отделни региони", но отхвърли идеята за намеса на армията "засега".

Оспорваните резултати от президентските избори на 20 октомври предизвикаха вълна от протести в Боливия, които доведоха до смъртта на трима души, а повече от 300 бяха ранени.

Вечерта в петък малка група полицейски служители се разбунтуваха в централния боливийски град Кочабамба с искане за оставка на командира си, когото обвиняват, че е заел страната на привържениците на Моралес при сблъсъци тази седмица, които отнеха живота на един човек и причиниха наранявания на повече от 100.

Стотици жители на други градове се събраха пред полицейските участъци и поискаха от полицейските служители "да последват техния пример". Полицията в Санта Крус, бастион на опозицията, постави плакат на полицейския участък, с който заявява, че е въстанала. Полицаи в други градове се изтеглиха от улиците и се върнаха в участъците, без да обясняват причините.