Кризата в Кашмир стигна до Съвета за сигурност

Междувременно хиляди войници контролират зоната, въведен е и полицейски час

Свят
12:48 - 15 Август 2019
1600
Кризата в Кашмир стигна до Съвета за сигурност

Нарастващото напрежение в Кашмир налага Съветът за сигурност на ООН да се занимае със ситуацията в Хималайския регион, пише изданието „Дойче веле”. Междувременно индийският президент Моди се похвали с решението, довело до възникването на кризата там.

Китай поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради споровете между Индия и Пакистан, относно Кашмир. Народната република - една от петте държави постоянни членове на Съвета за сигурност - подкрепя с това свое искане позицията на Пакистан. Все още няма яснота кога и в какъв формат ще бъде обсъждана темата. Искането на Китай е провеждането на закрито заседание в четвъртък или петък. Франция смята, че то трябва да се проведе следващата седмица и да има не толкова официален характер. Полша, която в момента председателства Съвета за сигурност, трябва да намери компромисно решение на въпроса.

След 1965 година не е имало разширено заседание на Съвета за сигурност по въпроса за Кашмир. Във вторник властите в Пакистан отправиха официално искане за извънредно заседание на Съвета за сигурност. Според министъра на външните работи Шах Мехмуд Куреши, конфликтът представлява „заплаха за мира в света”.

Министър-председателят на Пакистан Имран Хан обвини Индия, че планира нападения срещу пакистанската част на планинския район и заплаши с отмъщение.
Индийският премиер Наренда Моди се похвали междувременно за „новаторския” си подход по отношение на автономията на Кашмир. Заличаването на член 370 от конституцията на страната и предоставянето на специален статут на контролираната от Индия част от Кашмир допринася за единството на страната, заяви той в речта си по повод Деня на независимостта на Индия.

Междувременно хиляди войници контролират зоната, въведен е и полицейски час. Индийското правителство премахна автономния статут на Джаму и Кашмир, без да се допита до населението или да го информира.

Индия и Пакистан спорят вече повече от 70 години за Хималайския регион. Двете ядрени държави владеят част от Кашмир, а една част принадлежи на Китай.